Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Ediția de anul acesta a Festivalului European de Teatru s-ar putea juca și la Reșița. Asta deoarece festivalul se ține în fiecare an în altă țară, iar în 2023 este rândul României, întrucât dă și capitala europeană a culturii!

De aceea, după deschiderea de la București, din data de 6 mai, trei zile mai târziu festivalul se va muta la Timișoara. Cum însă trebuiesc trei orașe gazdă, al treilea ar putea fi Reșița, întrucât organizatorul evenimentului este Ioana Anghel, fiica Floricăi Ichim, cu care Teatrul de Vest a avut o relație specială. „Am fost întrebat personal dacă vreau ca Reșița să fie al treilea oraș gazdă. Să avem un asemenea eveniment în paralel cu Timișoara este ceva epocal pentru Reșița. Cultura și sportul sunt poate cei mai buni ambasadori și cred că, la momentul actual, cultura are șanse mai mari să fie ambasadorul Reșiței în lume”, afirmă managerul Gabriel Ionescu despre ideea susținută și de președintele Consiliului Județean, Romeo Dunca, la care este necesară și implicarea primăriei, întrucât va fi nevoie de Cinematograful Dacia.

Despre ediția a treia a Festivalului „New Wave”, Ionescu afirmă că-l vrea organizat la începutul lunii iunie, întrucât se dorește cuprinderea componentei stradale. Spectacolul „Trash” al trupei spaniole prezentă în ediția din 2022 a fost un altfel de teatru, însă sala nu a fost plină, poate și din cauza prețului biletelor. De aceea, Ionescu vrea ca acest spectacol să fie accesibil tuturor, să fie jucat din nou în centrul orașului, cu acces liber și să vină spectatori și din Timișoara. De asemenea, vrea Festivalul „Lumea poveștilor” organizat în toamnă, simultan cu festivalul de teatru pentru copii de la Timișoara. Asta pentru a putea fi internaționalizat mai ușor, întrucât la festivaluri desfășurate simultan în orașe apropiate geografic pot fi aduse cam aceleași trupe din străinătate, costurile putând fi împărțite.

„Le mulțumesc colegilor pentru tot anul 2022 și-mi doresc să avem rezultate cel puțin la fel de bune și-n 2023. De asemenea, mulțumesc spectatorilor pe care-i invităm să ne fie alături și anul acesta”, a încheiat Ionescu.

JCS-Ionel Ivașcu