Caraş-Severin, Romania

VALEAPAI – Mica așezare din comuna Ramna a prins culoare în cele trei zile ale Color the Village (Colorează Satul)!

Voluntarii, împreună cu echipa de la Acasă în Banat, au făcut ca satul Valeapai să prindă din nou viață.  Ultimele două zile de la Color the Village s-au dovedit a fi cele mai grele. Deși a plouat în reprize, nu aceasta a fost cea mai mare dificultate pentru voluntari. Unele problemele tehnice, dar și starea de deteriorare a caselor, au dat bătăi de cap, astfel că echipa de la Acasă în Banat a trebuit să găsească soluții. Pe noile șantiere deschise s-a lucrat până seara târziu, pentru ca lucrările să fie terminate la timp: „În a doua zi de Color the Village toate prognozele arătau ploaie pentru Valeapai și am fost foarte preocupați să avansăm lucrările pe toate fronturile și să ocolim ploaia. Am deschis noi șantiere și am încercat să găsim soluții pentru numeroasele probleme tehnice întâlnite. Majoritatea echipelor au avut de făcut reparații substanțiale, casele având tencuieli mult mai deteriorate decât la edițiile precedente. După amiază a venit și ploaia care ne-a tot amenințat. O oră am stat pe loc să se oprească și când credeam că nu mai avem ce face, ploaia s-a oprit, a ieșit un soare splendid și ne-am reapucat de treabă! La ora 20.00, când toată lumea trebuia să fie la masă, echipele erau încă pe șantiere și nu vroiau să mai plece, determinați să continue și să termine.“

Cea de-a treia zi, ultima, s-a dovedit a fi însă și cea mai dificilă. Dis de dimineață au sosit echipe mari cu voluntari noi, s-a lucrat zi lumină pentru a termina și ultima casă. Și s-a tras linie: 26 de case au prins culoare la Valeapai printr-o muncă susținută! „Pe tot parcursul zilei s-a muncit pe brânci, la multe mâini, pentru a acoperi cu culoare pereți goi și gri, s-au mixat vopseluri, s-au făcut probe, s-a vopsit și revopsit, s-a dat frâu liber imaginației. Oameni dedicați și pasionați au fost sâmbătă la Valeapai și a fost o forfotă de nedescris pe toate străzile, echipele se ajutau unele pe altele, iar atmosfera a fost până seara, una plină de entuziasm. Ultima echipă a lucrat până seara târziu, la ora 22.00, pentru a finaliza și ultima casă și abia atunci am tras linie: 26!“, au precizat cei de la Acasă în Banat.

Deși obiectivul a fost de 30 de case, voluntarii se vor întoarce în curând în mica așezare din Banatul Montan pentru a finaliza ce a rămas, dar și pentru unele retușuri și îmbunătățiri. Noile date în care se va interveni la Valeapai vor fi anunțate cât de curând, a mai transmis echipa asociației.

JCS-Nicoleta Moraru