Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Primăria invită cetățenii să vină cu inițiative de investiție publică la bugetare participativă!

Proiectele depuse până în prezent vizează regândirea intersecțiilor de pe strada Libertății pentru trafic mai facil spre și dinspre zona Școlii „Marius Șandru”, iluminat arhitectural pentru Palatul Cultural, loc de joacă pentru copii în Dealu Crucii și mobilier urban adecvat, sens giratoriu la intrarea în cartierul Moniom, o nouă trecere de pietoni în zona Intim pe Bd. Republicii nr. 3, introducere de transport public de noapte. Acest ultim proiect este gândit ca test de către experți din societatea civilă, care au sprijinit primăria să implementeze bugetarea participativă.

Cetățenii sunt încurajați să vină cu noi asemenea proiecte al căror termen de depunere este 15 ianuarie. Pentru a depune proiect sau pentru a vota o inițiativă, cetățenii trebuie să-și facă cont pe site-ul primăriei. Un proiect are nevoie de treizeci de semnături, iar formularul de semnături se poate descărca de pe același site. Dacă vor fi proiecte similare, Consiliul Bugetării Participative le poate uni cu acordul inițiatorilor pentru a le da o șansă în plus la vot.

Cei care vor să fie membri în acest consiliu trebuie să trimită un mesaj e-mail la adresa [email protected], urmând a fi contactați de un responsabil din cadrul primăriei. Consiliul va avea minimum 11 membri și va fi format din minimum 50% reprezentanți ai societății civile aleși prin tragere la sorți.

Primăria a demarat o acțiune de informare a cetățenilor asupra bugetării participative. Până acum, au avut loc o serie de întâlniri și ateliere de lucru care vor continua și în perioada următoare.

JCS-Ionel Ivașcu