REȘIȚA – Pe Ion Bobeică, președintele filialei Reșița a Uniunii Artiștilor Plastici, colțul amenajat în incinta Galeriei „Agora” îl duce cu gândul la casa bunicii. În această perioadă, galeria găzduiește o amplă expoziție de pictură, grafică și sculptură prilejuită de perioada sărbătorilor de iarnă. Iubitorii artei sunt invitați să viziteze expoziția de la „Agora”, deschisă până pe 10 ianuarie 2022!
Pe simeze sunt expuse lucrări de pictură, grafică și sculptură realizate de 13 artiști plastici. Evenimentul este unul tradițional, organizat în această perioadă a anului de mai bine de 20 de ani. În aceste zile, la „Agora” expun pictorii reșițeni Ion Bobeică, Vasile Mandici, Bogdan Piperiu, Dorina Munteanu, Rodica Isac și Ecaterina Tudor, alături de Iulian Panescu din Ticvaniu Mare, Sanda Murzea din Hunedoara și Emil Grama din Timișoara. La „Agora” sunt expuse și câteva lucrări ale sculptorului reșițean Doru Modoacă. Expoziția se dorește și un omagiu adus artiștilor Viorel Coțoiu din Bocșa, Aculina Popa din Arad și Adriana Oancea din Timișoara, care au plecat dintre noi însă lucrări realizate de ei pot fi văzute la „Agora”.
Una dintre lucrările cu care Ion Bobeică este prezent în expoziție este „La icoana Preacuratei”, lucrare pe care artistul reșițean a realizat-o în aminitirea mamei sale, inspirat fiind de versurile lui Octavian Goga: „La icoana Preacuratei, nu mai plânge, mamă!”. „Mama e în genunchi și se roagă cu lumânarea aprinsă. Are mâini noduroase de muncă. Din colț, chipul Maicii Domnului îi întinde o mână delicată ca de înger, semn al binecuvântării divine și al dialogului”, vorbește Bobeică despre lucrarea sa.
În sufletul artistului au rămas sărbătorile de altădată cu casa bunicii, datinile strămoșești, colindele, zăpada. Astăzi, Crăciunul pare a deveni tot mai mult sinonim cu forfota din magazine. Arta însă parcă se încăpățânează să țină aprinsă candela credinței în nașterea și întruparea Preaînaltului. Căci, oare ce-ar fi fost poporul acesta și omenirea însăși fără credință? Și câte opere de artă nu s-au născut din însăși credința? Bobeică a locuit 11 ani în București, acolo unde Mănăstirea Antim l-a fascinat cu frumusețea ei. Mănăstire ridicată atât arhitectonic cât și pictural, potrivit planurilor întocmite de marele ierarh.
La „Agora”, lucrările readuc ceva din Crăciunul de altădată. Iubitorii de frumos sunt invitați să le admire și să se bucure de iernile copilăriei la gura sobei. „Iarna pe uliță” poate suna nepotrivit în asfaltul orașului sufocat de automobile și magazine cu de toate. Dar… încă mai avem sate cu ulițe pe care iarna-și cerne neaua. Și mai vin și colindători…
JCS-Ionel Ivașcu