Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Europa dă bani de liceu. Noi să fim capabili să-i atragem căci problemele se ţin lanţ.

Conform primarului Ioan Popa, în maxim trei luni, se va deschide o axă de finanţări europene pentru reabilitarea energetică a clădirilor publice. Aceasta va cuprinde şi unităţile de învăţământ şi sălile de sport ale acestora. „Sunt fonduri generoase şi fac apel spre cei care administrează unităţile de învăţământ să facă liste cu ce vor să introducem pentru reabilitare. Le vom solicita asta şi în scris”, a declarat primarul, aflat în vizită la Liceul Traian Vuia (LTV).

LTV este cel mai generos liceu reşiţean în ce priveşte spaţiul, iar perimetrul acestuia este în proprietatea Primăriei. În aceeaşi incintă, convieţuiesc liceul, în custodia căruia intră cele două săli de sport, o firmă privată şi Colegiul Tehnic Cărăşan (CTH), de care aparţin un cămin şi cantina. Aici se mai află un alt cămin, care găzduieşte studenţi, şi o clădire unde a funcţionat o fabrică de confecţii. De aici rezultă probleme administrative, şi nu numai, pe care primarul le-a descoperit în urma prezenţei la faţa locului. Din discuţiile cu Ion Radu, director LTV, şi Lucia Târlea, director CTH, a rezultat necesitatea împrejmuirii incintei şi asigurării de pază permanentă.

Multe probleme au apărut după ce au fost scoase ţevile care cândva traversau curtea liceului. Firma care a scos ţevile a spart gardul pe anumite porţiuni, pentru ca utilajele să poată intra. De asemenea, bariera care limita accesul auto s-a deteriorat iar pază nu există, fiind doar camere video. Aşa că acum intră în incintă oricine, gunoiul stă la vedere, iar iarba în unele porţiuni este cosită iar în altele nu.

Iniţial am venit în zonă pentru a reface urgent acoperişul căminului Colegiului Cărăşan. Am văzut gunoaie lângă sala de sport şi am înţeles că este un contract între liceu şi firma de salubritate. Dar depozitează toţi cei care convieţuiesc aici, ba şi unele blocuri din zonă. Toţi aceştia au şi maşinile parcate aici. Va trebui să reasigurăm perimetrul ca să nu mai intre nimeni deoarece, practic, aici e ţara nimănui”, a spus primarul.

Cele două instuţii de învăţământ au datoria de a întreţine zonele pe care le deţin, însă împrejmuirea perimetrului curţii sau asigurarea pazei permanente ţine de Primărie. „Vom face garduri şi vom găsi soluţii şi pentru asigurarea unui serviciu de pază permanent. Avem aici un chiriaş care plăteşte 1.600 de euro pe lună. Eu l-aş securiza şi pe el, ca să nu intre nimeni nici la el, şi cu banii lui ar trebui să menţim campusul acesta într-un stadiu perfect. În ce priveşte întreţinerea, vreau să mă adresez tuturor unităţilor de învăţământ ca să nu spună că n-au ştiut atunci când le voi vizita. Trebuie să existe planuri pentru femei de serviciu, personal întreţinere, muncitori necalificaţi. Fiecare trebuie să ştie în fiecare zi ce au de făcut”, a încheiat primarul Reşiţei.