Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Joi, 28 martie, s-au împlinit șapte ani de la prima intervenție SMURD în județul nostru. De la înființare și până în prezent, echipajele SMURD Caraș-Severin au fost solicitate să intervină în peste 15.400 de cazuri, din care aproape 600 doar anul acesta, și au asistat peste 15.600 de persoane, din care aproape 1.900 de copii.

În clipa de faţă, cele șapte ambulanţe SMURD şi celelalte autospeciale care includ modul de prim ajutor, fără posibilitatea asigurării transportului pacientului, din dotarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic“ al judeţului Caraş-Severin, sunt deservite de aproape 250 de pompieri militari, care sunt şi paramedici atestați pe diferite niveluri de competență.

Sublocotenentul Magdalena Tocmelea, purtătorul de cuvânt al ISU, ne-a prezentat un scurt istoric al serviciului. În 21 martie 2012, la sediul ISU CS avea loc inaugurarea, în cadru festiv, a Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD).

Evenimentul s-a derulat în prezența Ministrului Administraţiei şi Internelor, Gabriel Berca, Secretarului de Stat pentru Relaţia cu Instituţiile Prefectului din cadrul MAI, Mihai Capră, și a oficialităților județene. Pe atunci, SMURD-ul avea în dotare trei ambulanţe de prim ajutor calificat de tip B, repartizate astfel: una la Detaşamentul de Pompieri Caransebeş, una la Secţia de Pompieri Oraviţa și una la Garda de Intervenţie nr. 2 Bozovici.

În dotarea SMURD se mai afla şi o ambulanţă de terapie intensivă mobilă de tip C, care însă nu a putut fi operaţionalizată deoarece nu s-a reușit asigurarea unei linii de gardă permanente, din lipsa personalului de specialitate (medici şi asistenţi medicali cu specialitatea în medicina de urgenţă). În anul 2014, în urma demersurilor făcute de cei de la ISU, a fost aprobată reclasificarea ambulanţei de terapie intensivă mobilă de tip C într-una de prim ajutor calificat de tip B, iar în anul 2015 aceasta se operaţionalizează în cadrul Detaşamentului de Pompieri Reşiţa.

În anul 2015, în dotarea inspectoratului a intrat şi o autospecială de transport personal şi victime multiple, operaţionalizată în acelaşi an, tot în cadrul Detaşamentului de Pompieri Reşiţa. Iar în urma implementării unor proiecte cu finanțare din fonduri europene de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în luna decembrie 2018, celor de la ISU CS le-au fost repartizate alte două ambulanțe de prim ajutor calificat de tip B, care funcționează în cadrul Detaşamentelor de Pompieri Reșița și Caransebeş.

Adaugă comentariu