Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Municipalitatea reşiţeană, împreună cu Institutul Naţional al Patrimoniului pentru Monumente Istorice, finanţează cu fonduri nerambursabile lucrările necesare întreţinerii, reparării şi protejării acestor obiective! 

În contextul în care anul acesta se aniversează 250 de ani de siderurgie pe malurile Bârzavei, Primăria Municipiului Reșița, în parteneriat cu Institutul Național al Patrimoniului pentru Monumente Istorice, finanțează lucrări de întreținere și reparații ale construcțiilor monumente istorice, cu scopul protejării patrimoniului istoric al orașului. Mai mult decât atât, finanțările sunt disponibile pentru toate tipurile de proprietari: persoane fizice sau juridice, instituții publice, asociații, organizaţii nonguvernamentale etc.

Există trei tipuri de lucrări pentru care se va acorda fie finanţare locală, fie naţională.
Dacă sunt necesare intervenţii, reparaţii şi întreţinere de tipul lucrărilor care se pot executa fără autorizaţie de construire, se va acorda o finanţare locală de câte 100.000 de lei pentru zece proiecte. Construcţiile vizate trebuie să fie monument istoric sau să aibă valoare arhitecturală sau istorică, stabilită prin documentaţii de urbanism aprobate.

O finanţare naţională de maximum 200.000 de lei pe proiect se acordă pentru intervenţii de urgenţă în cazul clădirilor monument istoric aflate în stare foarte avansată de degradare. Banii se dau pentru lucrări de construire, reconstruire, extindere, reparare, consolidare, protejare, restaurare, conservare, care necesită autorizaţie de construire în regim de urgenţă.

Se poate obţine o finanţare naţională de câte 140.000 de lei (maximul) pentru proiectarea lucrărilor de reabilitare a clădirilor monument istoric, pentru care este necesară autorizaţia de construire.

Cei interesaţi trebuie să facă rapid demersurile, pentru că apelul este deschis până la 1 martie 2021. Informaţii suplimentare se pot obţine de la Direcţia de Urbanism din cadrul Primăriei Reşiţa, telefonic la numărul 0255/210.951 sau prin poşta electronică, de la adresa de e-mail arhitectsef@primariaresita.ro.

JCS-Antoniu Mocanu