Caraş-Severin, Romania

Puţini sunt aceia care nu au intrat niciodată într-un spital, dacă nu ca pacient măcar ca şi vizitator. Şi mai puţini sunt aceia care au ieşit dintr-un spital mulţumiţi de ceea ce au văzut acolo. Pentru a afla care este exact situaţia prin spitalele noastre, Autoritatea de Sănătate Publică Caraş-Severin a plecat în control. Rezultatele… nu unele foarte bune.

Nouă unităţi spitaliceşti deţin autorizaţie sanitară cu program şi calendar de conformare, doar la Staţionarul I al Spitalului Judeţean nu este respectat calendarul de conformare, respectiv finalizarea igienizării blocului alimentar şi reabilitarea spălătoriei. „S-a mai constat şi fapul că Staţionarul II al Spitalului Judeţean şi Secţia exterioară a Spitalului Caransebeş nu asigură rezerva de apă conform Ordinului MSP 914/2006“, se arată într-un raport al ASP Caraş-Severin.
Şi la Anina au fost întâlnite nereguli şi anume: spitalul de acolo nu dispune de două spaţii pentru prelucrarea preliminară a alimentelor.

Din păcate acestea sunt deficienţele care se văd cu ochiul liber şi pot fi depistate în cadrul unor controale, preţi mucegăiţi sau paturi rupte. Adevărata dramă pe care o „trăieşte“ sistemul sanitar şi bolnavii se vede doar de pe patul de spital, atunci când anumiţi medici trec pe lângă tine ca şi când nu ai exista sau de la cozile de la farmacii din zilele caniculare de vară sau din zilele friguroase de iarnă.

Anca Preda