Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Cărăşenii sunt apăsaţi de mai multe boli, fie în „trendul” naţional, fie cu specific regional.

Una dintre atribuţiile de bază ale Direcţiei de Sănătate Publică este aceea de a monitoriza starea de sănătate a populaţiei, pe indicatori de morbiditate. Atât în judeţ cât şi la nivel mondial, principala cauză de mortalitate o au bolile cardiovasculare (50-51%, pondere menţinută şi în Caraş-Severin).

„Pe locurile următoare se situează afecţiunile respiratorii şi bolile digestive, apoi urmează afecţiunile oncologice unde numărul bolnavilor înregistraţi este constant, între 900-1.000 de cazuri. Cauzele primelor tipuri de afecţiuni în top ţin de modul de viaţă al persoanei şi colectivităţii. Ca specific al judeţului, intervin bolile litiazice, în speţă o frecvenţă mai mare a litiazelor renale, pentru că fiecare bănăţean care se respectă are o mică «pietricică». Avem însă medici care acoperă cazurile înregistrate pe fiecare specialitate, cel puţin în Reşiţa şi Carasebeş”, a precizat dr. Dragoş Luca, directorul Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Caraş-Severin.

Din păcate, aşa cum este structurat în prezent sistemul sanitar românesc, cei care suferă sunt bolnavii cronici, pentru că se încearcă rezolvarea cazurilor acute. „Comunităţile locale şi toată lumea doreşte spitale de acuţi, pentru că se intervine într-o criză, la un pericol. Într-un sistem corect dimensionat ar trebui să existe şi spitale pentru cronici, iar acum sunt prea puţine. E nevoie de clinici de recuperare, de îngrijiri paliative (pentru bolnavii de cancer în fază terminală), la noi în judeţ existând deja câteva proiecte private pentru aceste activităţi. Spitalul Judeţean are în plan un compartiment de cinci paturi pentru paliative, care ar trebui să se transforme, încet, într-o secţie. Deocamdată, de acest segment se ocupă ONG-uri”, a mai amintit Dragoş Luca.

Flavius Rotariu