REŞIŢA – Deşi închiderea sa se pune din nou în discuţie, calea ferată Anina-Oraviţa are şanse să fie salvată.
Despre nerentabilitatea căilor ferate din judeţ şi din România, în general, se vorbeşte de ani de zile cu aceeaşi intensitate cu care se vorbeşte de disponibilizările CFR, de proasta infrastructură feroviară românească şi de lipsa oricărei speranţe de a îndrepta lucrurile. Şi cum CFR are acum un manager nou, un grec, şi măsurile de redresare a situaţiei sunt noi. Printre ele se regăseşte şi una mai veche, şi anume închiderea căii ferate Anina-Oraviţa, dar şi una noua, adică închiderea căii ferate Caransebeş-Băuţar. La ultima şedinţă a Consiliului Judeţean, Sorin Frunzăverde a fost întrebat ce părere are despre aceste măsuri.
„Cunosc situaţia, însă pentru calea ferată Caransebeş-Băuţar nu prea există soluţii. Şi, deşi media de călători pe tronsonul Anina-Oraviţa este de patru pe zi, vom încerca să îl menținem funcțional. Cred că avem o soluție în acest sens. E vorba de o subvenție pe kilometru şi pe călător. În acest moment, CFR nu plăteşte decât 33 de lei subvenție. Ar mai fi nevoie pe an de circa 144 de mii de euro, adică 12 mii de euro pe lună. Aceasta este suma ce trebuie adăugată subvenției pe care o plăteşte CFR. Suma aceasta nu e un capăt de ţară, având în vedere valoarea istorică a acestui tronson“, a spus şeful judeţului.
Însă, având în vedere că în viitorul apropiat în zona Aninei s-ar putea deschide o afacere ce are nevoie de transportul feroviar, fondurile băneşti pot fi câştigate de acolo. Investitorii aşteaptă chiar răspuns de la Regionala CFR dacă pot transporta pe Semmeringul bănăţean 190.000 de tone de marfă pe an.
Nina Curiţa