Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – După intervenţia de joia trecută a medicului chirurg Romeo Dumitrecu şi refuzul Timişoarei, tânărul a fost acceptat şi operat cu succes, pentru leziunea de aortă, la Târgu-Mureş, printr-o procedură care reprezintă o premieră naţională!

Ruptura de aortă care nu putea fi rezolvată decât într-un centru universitar, în cazul tânărului accidentat joia trecută pe Valea Ţerovei, pentru care s-au făcut numeroase demersuri la Timişoara, a fost rezolvată la Institutul de Boli Cardiovasculare și Transplant din Târgu-Mureș. Intervenţia reprezintă o premieră naţională, fiind efectuată prin procedură minim invazivă, pe cale endoscopică, de către o echipă interdisciplinară de medici condusă de dr. Elkahlout Ayman.

Tânărul, în vârstă de 32 de ani, a fost transportat la Târgu-Mureş vineri seara, cu un elicopter SMURD, potrivit doctorului Dumitrescu, care ne-a oferit în exclusivitate detalii despre această intervenţie: „În cursul serii respective a şi fost operat pe cale endoscopică. I s-a amplasat o proteză endoaortică, operaţia durând aproximativ o oră, intervenţia fiind făcută de colegul nostru de origine arabă, dr. Elkahlout Ayman, un om extraordinar. Intervenţia nu s-a putut face nici la Cluj, la Timişoara nu aveau proteze, eu am luat legătura cu colegul nostru dr. Marin Gaşpar, profesor universitar în chirurgie cardiacă, însă dânsul a explicat că nu are această proteză, chiar dacă pacientul ar fi fost dus la Timişoara, nu dispune de materialele necesare pentru o intervenţie de calitatea aceasta şi mai ales de urgenţa aceasta. Atunci a fost acceptat la Târgu-Mureş, unde leziunea de anevrism de aortă toracică s-a rezolvat fără tăieturi, pe calea unei protezări endoaortice care s-a soldat cu succes. Ulterior, pacientul a fost încredinţat colegilor ortopezi care, de asemenea, l-au operat. La ora aceasta pacientul este detubat, nu mai este pe respiraţie artificială, e conştient şi are toate funcţiile vitale, dar şi celelalte, revenite. Această protezare endovasculară este o intervenţie efectuată în premieră“.

Reamintim că fără intervenţia imediată a doctorului Dumitrescu, pacientul nu mai avea nicio şansă să ajungă la Târgu-Mureş. „Omul ăsta a făcut stop cardiac pe masa de operaţie în condiţiile în care eu în 3 minute am intervenit, altfel nu ajungea nici până la Câlnic. Sigur, a fost un succes mare operaţia mea de aproape cinci ore, dar şi domnii doctori de la Timişoara ar trebui să se reorganizeze, fiindcă un centru universitar care nu poate să recepţioneze situaţii dramatice de genul acesta ar cam trebui să-şi cam schimbe titulatura. Eu nu am refuzat niciodată pe nimeni, dacă mi-a fost trimis un pacient de la Moldova Nouă, de la Oraviţa sau de la Caransebeş, la 2.00 sau la 3.00 noaptea. Nu mi-a mai dat nimeni niciun telefon, nu m-a avertizat nimeni despre ce caz e vorba. Am venit, l-am preluat, fiindcă ştiu că ei n-au acolo instrumente, n-au medicamente, n-au ce le trebuie“, ne-a mai declarat doctorul Romeo Dumitrescu.

JCS-Alexandra Gorghiu