Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Din cele 127 de proiecte aprobate pentru judeţ, doar 33 au fost contractate până la 30 septembrie!

Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny“ a fost aprobat de Guvernul Cîţu în septembrie 2021, cu fonduri de peste 50 de miliarde lei pentru proiecte de asfaltare, canalizare şi reţele de gaz în localităţi mici, în perioada 2022-2028. Spre deosebire de Guvernul Cîţu, care a devenit la scurt timp după aceea o pagină de istorie, sau filă de poveste, programul „Anghel Saligny“ continuă să fie o proiecţie în viitor, de vreme ce 2028 e încă departe. Prezent, ieri, la Summitul Autorităţilor Locale din România, actualul premier Marcel Ciolacu a dat asigurări participanţilor, că „nu există să nu acoperim cheltuielile în ceea ce priveşte Programul Anghel Saligny anul acesta“, deoarece „nu are o problemă România cu banii“.

Parcurgând ultimul raport al Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) putem înţelege de ce „banii nu sunt o problemă“, anume pentru că din totalul celor 4.690 de proiecte aprobate la nivel naţional, au fost semnate contracte de execuţie doar pentru 2.208, adică 47%. Din totalul alocat de 51,7 miliarde de lei au fost contractate doar circa 24,2, iar deconturile n-au depăşit 1,5 miliarde de lei.

În Caraş-Severin, din cele 127 de proiecte aprobate au fost contractate până la 30 septembrie doar 33 (25%), ceea ce ne aşează în coada clasamentului regional, după Arad şi Hunedoara (ambele 32%) şi Timiş (44%). Ceva mai vrednici au fost, poate, vecinii de la est, în Mehedinţi fiind contractate 47% dintre proiectele aprobate, e adevărat că doar 40 din 85. Ştiut fiind că cei din urmă vor fi cei dintâi, putem fi optimişti că până la finalizarea programului vor fi contractate şi, mai ales, executate lucrările cuprinse în cele 94 de proiecte aprobate în judeţ!

Din suma totală alocată celor 127 de proiecte, de 1,33 miliarde de lei, cea contractată a fost de aproape 341 de milioane, deconturile făcute până la data de referinţă fiind de 3,25 milioane, în cadrul a 10 proiecte din cele 33 contractate. Sub aspectul stadiului implementării, cele mai avansate proiecte sunt: „Reabilitare străzi în comuna Ezeriş“ – 66%, „Racorduri canalizare Ciclova Română“ – 38%, „Modernizare străzi în Radimna, comuna Pojejena“ – 19% şi „Modernizare alimentare cu apă Ocna de Fier“ – 16%.

JCS-Walter Fleck