În perioada următoare, vă veţi întreba, probabil, de ce sesizările dumneavoastră vor fi rezolvate mai spre finalul termenelor de 30 sau de 60 de zile, ori de ce şeful postului de poliţie din comună nu mai este disponibil după ora 16.00.
Explicaţia este simplă: poliţiştii au decis să acţioneze la fel ca magistraţii, pentru a ajuta factorii de decizie să-şi corecteze erorile. Supărarea oamenilor legii – prezentată, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, de către reprezentanţii filialei cărăşene a Sindicatului „Pro Lex“ – a pornit de la negocierile pentru Legea unică de salarizare a personalului bugetar. În acest moment, potrivit documentului, dintre structurile Ministerului Administraţiei şi Internelor, doar agenţii de poliţie sunt defavorizaţi, fiind plătiţi undeva la nivelul secretarelor de la şcoli, care beneficiază de trei luni de vacanţă pe an.
Dacă iniţial, oamenilor legii li s-a promis un coeficient de salarizare între 3 şi 20, mai apoi între 3 şi 80, nivelul din proiect este între 1,75 şi 2,10 pentru un agent de poliţie (în condiţiile în care, în prezent, acesta poate creşte până la 2,90), în vreme ce pompierii, jandarmii şi angajaţii din armată, cu grad de subofiţer, vor beneficia de un coeficient salarial de până la 2,55, după cum preciza Adrian Culică, preşedintele sindicaliştilor reşiţeni.
Discriminarea nu apare însă doar între structurile MAI, ci şi în interiorul poliţiei. Astfel, dacă un agent care lucrează în stradă va avea un salariu de 1.344 de lei, un chestor de poliţie va avea 15.362 de lei, la care se poate adăuga un spor de până la 30% din salariu.
„Noi nu cerem să ni se mărească salariile cu 50%, nu vrem salarii mai mari decât ale celorlalţi, spune Ion Oberşterescu, preşedintele filialei cărăşene a Pro Lex. Vrem să ne lase măcar ce avem acum“. Potrivit liderului sindical, munca agentului de poliţie nu s-a rezumat niciodată doar la cele 8 ore plătite, ci la mult mai multe ore suplimentare, neremunerate: „Noi nu avem sâmbete şi duminici! Nu putem ieşi nicăieri cu familia“.
Lucrurile sunt mai complicate pentru şefii de post de la sate, care sunt un fel de oameni-instituţie, care nici după-amiaza nu pot face nimic pe acasă, fiind solicitaţi să intervină fie la diferite incidente, fie la accidente rutiere.
Ce vor face poliţiştii pentru ca lucrurile să fie puse din nou pe făgaşul normal? În primul rând, nu vor mai fi efectuate ore suplimentare decât la dispoziţia scrisă a şefului, iar sesizările cetăţenilor vor fi tratate cu maximă diligenţă, iar oamenii legii vor fi mai meticuloşi şi mai riguroşi în soluţionarea acestora, urmând ca termenul de rezolvare să fie prelungit până la maximul prevăzut de lege.
Cu la fel de multă meticulozitate şi conştiinciozitate vor fi efectuate şi cercetările la faţa locului. În plus, după cum preciza Lucian Nica, vicepreşedintele filialei sindicale cărăşene, agenţii nu vor mai suporta, din buzunarul propriu, consumabilele şi rechizitele, dar nici costurile carburanţilor, şi nu-şi vor mai folosi maşina personală în interes de serviciu.
Iar zilele de sâmbătă şi duminică vor fi libere în adevăratul sens al cuvântului, iar după încheierea programului de lucru se vor închide şi posturile de poliţie.
Antoniu Mocanu
[email protected]