Prezentă pentru a doua oară consecutiv în Campionatul Superligii, echipa masculină de şah Muncitorul Reşiţa a reuşit, în 2009, o performanţă istorică. Aflându-se printre cele mai bune zece formaţii ale României, gruparea gospodarilor s-a situat, la finalul întrecerilor desfăşurate pe parcursul a nouă zile, la Eforie Nord, pe locul al VII-lea.
Parteneri valoroşi
Dar, cu puţină şansă putea să ocupe o poziţie mai onorantă. Oricum, având în vedere valoarea partenerilor de întrecere, să recunoaştem, şahiştii reşiţeni s-au autodepăşit.
Iată lotul avut la dispoziþie de căpitanul de echipă şi jucător Corneliu Buşu: Vadim Shishikin, Matthias Thesing, Ovidiu Foişor, Tiberiu Mănescu junior, Valeriu Grozav, Mihai Bolintiş, Sergiu Cozmolici, Alexandru Nasolea şi Horia Irimia.
„Acum, încercăm să menţinem tradiţia, ne-a declarat Iulian Munteanu, secretarul clubului reşiţean. Pentru aceasta, va trebui să ne pregătim mai bine, fiindcă la nivelul competiţiei, efortul financiar este destul de mare. Iar pentru clubul nostru, care are se gospodăreşte cam singur, cu ajutorul salariaţilor şi în special al S.C. Aquacaraş, va trebui să găsim şi o susţinere de la nivel judeţean. Aşa cum s-a întâmplat în 2009. Când, dacă nu eram sprijiniţi de Consiliul Judeţean Caraş-Severin, nu ne-am fi putut prezenta la turneul Superligii. Ce să vă spun? Ne dorim să ne menţinem cel puţin la nivelul anului trecut. Avem nevoie de jucători valoroşi, pentru a ţine pasul cu celelalte competitoare“.
Deocamdată pare să se mişte ceva, activitatea fiind concentratã în jurul clubului Muncitorul. S-au organizat multe concursuri, aşa cum, mai mult ca sigur, se va întâmpla şi în acest an, urmare a colaborării cu Asociaţia Judeţeană de Şah Caraş-Severin.
„În concluzie, şahul se mişcă în sus, a mai adăugat Iulian Munteanu. Iar autorităţile locale vor trebui să-l sprijine în continuare. Pentru că nu se poate face mare performanţă prin susţinerea unei singure societăţi comerciale. Se ştie, un turneu naţional durează cam nouă zile. Şi dacă participi cu minim opt sportivi şi maxim 12, cât prevede regulamentul, cheltuielile sunt apreciabile. Dacă mai mergem şi la turnee amicale…“.
Marius Moraru