Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Maestrul de renume mondial a trecut prin clipe de coșmar în curtean unui hotel din Arad, oraș în care urma să susțină un concert! În urma incidentului, muzicianul spune că nu a depus nicio plângere și nici n-are pretenții la vreo despăgubire și că și-ar fi dorit ca aceste fapte reprobabile să nu facă înconjurul pământului!

„E o prostie, o tâmpenie! A fost o greșeală a Filarmonicii, la care am avut concert joi seară. M-au sunat vreo 50 de oameni de la Iași, de la București, de la Brașov, să mă întrebe cum sunt, dacă sunt în spital. Inclusiv Iohannis, pe care îl știu demult. Am făcut Sibiul capitală culturală, acum zece ani când el era primar, a făcut lucruri extraordinare acolo. Noi am rămas prieteni, iar el când a aflat m-a sunat“. Glumind, președintele i-a spus că vine să-i aresteze pe toți, maestrul replicându-i: „Stai puțin, că e Aradul, nu Sibiul tău“.

Dar cum s-au petrecut lucrurile? Sabin Păutza povestește că, de fiecare dată când ajungea la Arad, „întotdeauna parcam în curtea hotelului la care stăteam, lăsam mașina cu bagajele acolo, luam geanta cu note și mă duceam la Filarmonică, făceam repetiția și veneam înapoi la 1.30, și atunci mă cazam. Și am făcut la fel, marți dimineață, că am ajuns acolo la 9.30, am parcat mașina și am vrut să plec la Filarmonică, aceasta fiind după colț“. A fost întâmpinat de cineva, probabil administratorul, care i-a spus că nu are voie să parcheze acolo, chiar dacă a explicat că este client și că este cazat acolo: „Nu ești cazat nicăieri, pentru că hotelul e închis! (…) Dacă ți-am spus să pleci, pleci în momentul ăsta“.

Muzicianul aflase de la organizatorii concertului, încă de luni seară, faptul că urma să fie cazat tot acolo: „Eu plec, dar nu știu unde să mă duc. Trebuie să sun înapoi la Filarmonică să văd unde m-au cazat. Mi-a răspuns: Nu suni nicăieri! Ca să mă convingă, mi-a trântit un pumn în nas și mi-a dat cu piciorul în genunchi. Adică nu mi-a permis să mai stau încă un minut ca să sun să știu unde să mă duc. Și atunci când am văzut că-i așa, am intrat în mașină și am plecat, nu am stat la discuții cu el, să mă bat. Am parcat afară, în altă parte, unde am găsit loc și am sunat. (…) Și-au cerut scuze când au aflat că am fost lovit, că am nasul vânăt. Când a aflat de treaba asta, directorul Filarmonicii a făcut scandal, a sunat Poliția, a venit Poliția și la mine, după aceea, și la hotel. Am dat declarații. Eu nu vreau să fac scandal din asta, nu am nicio pretenție, nu mă interesează reclamații sau nu știu ce. Dar ei spun că nu pot să lase lucrurile astfel“.

Sabin Păutza crede că a fost greșeala directorului Filarmonicii, care s-a luat cu alte treburi și a uitat să-l anunțe, marți dimineață, că va fi cazat la alt hotel, la Central: „Toată lumea știa că acel hotel era închis de cinci zile, eu nu am știut. Eu am stat la hotelul ăla de zece ori, inclusiv în decembrie. Am avut concert de Crăciun la ei, pe 21 decembrie. Și am stat acolo patru zile, la Hotel Arad. Între timp s-a închis și atunci el a omis să mă sune în acea dimineață când știa că eu vin la repetiție. A fost greșeala lui, s-a scuzat, spunea că a trebuit să se ducă la Primărie și a uitat să mă sune. Știau și secretara, și dirijorul corului cu care am lucrat, toți știau că e închis“.

Maestrul mai spune că, dacă ar fi putut, și-ar fi dorit să pună la spate aceste lucruri, fără scandal, și că îi pare rău că s-a auzit în toată lumea și că oamenii, judecând după comentariile de pe rețelele de socializare, sunt de-a dreptul șocați.

Pentru un cotidian arădean, reprezentanții hotelului au negat cele spuse de maestrul Sabin Păutza, precizând doar că, probabil, e vorba de o confuzie.

JCS-A.M.