Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Privelişti care-ţi taie respiraţia, locuri încărcate de istorie şi mister, descoperiri unice şi poteci tainice, pline de magie. Toate acestea sunt redate cu măiestrie de regizorul reşiţean Sabin Dorohoi, într-un nou documentar dedicat Banatului Montan

În urmă cu un an, tot în luna ianuarie, bănăţenii vedeau în premieră documentarul „Banatul Montan – Drumul Romanilor, regizat de Sabin Dorohoi. Dorinţa regizorului de a realiza o trilogie care să spună poveştile, legendele locului şi să transpună în imagini farmecul peisajelor montane a prins şi mai mult contur, iar la începutul acestei săptămâni, regizorul ne-a purtat pe calea apelor, în cel de-al doilea episod: „Acum un an, în 22 ianuarie 2018, lansam primul episod al unui proiect ambiţios de documentar turistic despre zona mea de baştină. Mi-am propus ca în trei ani să produc o trilogie numită «Banatul Montan» care să cuprindă o parte din poveştile, legendele şi locurile inedite din această regiune magică. Aşa că după lansarea de anul trecut a primului episod şi un alt an de muncă, am ajuns la momentul lansării celui de-al doilea episod al trilogiei“.

Pe parcursul a 26 de minute, Sabin Dorohoi spune povestea unică şi fascinantă a judeţului. Imaginile sunt suprapuse firesc pe muzica superbă inspirată din folclorul bănăţean şi compusă special pentru acest film de Eduard Dąbrowski-Boboia. Urmând calea râurilor cărăşene, prezentatoarea Ancuţa Dorohoi, sora regizorului, călătoreşte prin 26 de atracţii turistice din Banatul Montan şi descoperă alături de spectatori poveşti, legende şi informaţii turistice din regiune. Astfel, de la povestea soldatului Peter Pan din Rusca Montană şi legendele cascadei Beuşniţa sau ale Lacului Ochiul Bei, la Peştera cu Oase – locul celui mai vechi Homo sapiens din Europa şi scheletele de dinozauri pitici descoperite în zona carstică a rezervaţiei naturale Cheile Nerei-Beuşniţa, pelicula ne transpune într-o altă lume şi ne arată o nouă faţă a Banatului de Munte. Rând pe rând, personalităţi marcante ale judeţului, profesori, istorici, geografi sau oameni de rând ne spun povestea fascinantă a judeţului Caraş-Severin, de la luciul apelor până în înaltul munţilor Semenic sau Ţarcu. Dintre aceştia îi amintim pe Cornel Galescu (alpinist), Nicuşor Ifca (directorul Parcului Naţional Semenic-Cheile Caraşului), Constantin Gruescu (mineralog), Pau Fiştea (ranger Parcul Naţional Cheile Nerei – Beuşniţa) şi Andreea Elena Grosu (geograf).

Lansat în premieră la Reşiţa, filmul s-a bucurat de aprecierea spectatorilor. Şi de această dată reşiţenii au demonstrat respectul şi admiraţia pe care o poartă faţă de tânărul regizor născut în 1984, în municipiul de pe Bârzava, iar sala cinematografului Dacia a devenit neîncăpătoare, organizatorii fiind nevoiţi să suplimenteze locurile. Vizibil emoţionat şi marcat de numărul mare de reşiţeni care au ales să-şi împartă o oră din timpul liber cu el, regizorul Sabin Dorohoi a ţinut să mulţumească, precizând că nici în America nu a avut un public atât de numeros ca acasă. Mulţumesc Reşiţa! Peste 500 de reşiţeni au venit la premiera filmului! Sala Dacia s-a dovedit neîncăpătoare la evenimentul de lansare al filmului documentar turistic «Banatul Montan – Episodul 2 – Calea Apelor». Ca producător de film, e o experienţă care nu poate fi transpusă în cuvinte. Vă mulţumesc tuturor că aţi venit! Pentru mine a fost, sincer, copleşitor! Nu m-am aşteptat ca la un film documentar turistic şi cu o durată de numai 26 de minute să vină atât de multă lume.

În deschiderea premierei, genericul filmului a fost completat de dansul pregătit de Ansamblul Folcloric Bârzava Reşiţa, coodonat de Maria Aghescu şi Petru Bagiu, pe muzica originală a lui Eduard Dąbrowski-Boboia, special compusă pentru episodul doi al trilogiei Banatului Montan. Filmul este inspirat de cartea „Banatul Montan – ghid turistic“, semnată de Gheorghe Popovici, iar regizorul îşi îmbie spectatorii dezvăluind succint subiectul urmărit… „urmând cursul a cinci râuri din Banatul Montan vom descoperi sate pitoreşti, legende fantastice şi natura sălbatică din judeţul Caraş-Severin. De la poveştile de dragoste din Valea Bistrei, la misterele dacice din Munţii Ţarcu. De la cetatea medievală a Caraşului, la stilul elveţian al Vilei Klaus şi din adâncurile pământului până în înaltul cerului, Banatul Montan ni se dezvăluie ca un tărâm de basm“.

În încheiere, regizorul reşiţean a dorit să aducă recunoştinţă celor care l-au susţinut în acest demers benefic pentru judeţul nostru: Viorel Florea, Galescu Cornel, Marc Frîncu, Ifca Nicuşor, Martin Olaru, Constantin Gruescu, Iacob Domăneanţ, Felix Velimirovici, Pau Fiştea, Titi Vasille, Grosu Andreea Elena, Ilia Ţunea, Mihai Vlădia, Elisa Oana Marcu, Daria Cernicica, Ale Adina Marcu, Brindea David, Georgian Popovici, Popovici Gheorghe, Eduard Dąbrowski-Boboia, Bogdan Piperiu, Ancuţa Dorohoi, Primăria Reşiţa, Cinema DACIA Reşiţa 3D, Rica Coman, Laurenţiu Plestici şi domnişoarei Alina de la proiecţie pentru această seară minunată la Cinematograful Dacia, unde accesul publicului a fost gratuit!“, dar şi Consiliului Judeţean Caraş-Severin şi Rotary Club Reşiţa, parteneri în acest proiect