Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Pentru prima după 1989, sunt disponibile bilete pentru tratament balnear şi în „Staţiunea Tineretului“!

Deşi nu se află, cel puţin până acum, printre cele alocate automat pensionarilor din judeţ, e bine ca aceştia să ştie că, totuşi, se poate merge şi la Costineşti! Dacă acest detaliu poate fi catalogat ca o noutate, discuţiile purtate, ieri, în cadrul Comisiei de Dialog Social pe tema gestionării biletelor de tratament şi de odihnă nu au diferit mult de altele din trecut. Cu excepţia datelor şi a cifrelor, care indică faptul că deşi sunt tot mai puţine bilete de la un an la altul, Casa Judeţeană de Pensii nu reuşeşte să le vândă integral. În 2022, s-au vândul 1.310 din 1.471 alocate, în timp ce anul acesta, pentru primele şase serii, din 295 de bilete s-au vândut 201. „Cei de la bilete ar trebui să urmeze şi un curs de marketing. Dacă până acum era cerere foarte mare, acum nu reuşim să le vindem. Poate e bine de discutat şi cu cei care fac recomandările, cu medicii, să recomande ce avem noi pe listă. Că oamenii nu ştiu, se duc poate după ureche.“, a opinat prefectul Ioan Dragomir.

Întrebat ce crede, dacă va reuşi să vândă toate biletele în 2023, directorul executiv al CJP, Dorin Brăilă (foto), nu şi-a luat un angajament ferm. De înţeles, de vreme ce sunt anumite aspecte care nu pot fi influenţate pe plan local. Sistemul informatic, de pildă, care alocă biletele conform unui ordin al preşedintelui CNPP, fără a ţine seama de preferinţele pensionarilor care, la rândul lor, nu au de unde şti la început de an ce staţiuni şi hoteluri se vor înscrie şi vor câştiga, ulterior, licitaţia. „Împărţeala (biletelor pe judeţe, n.n.) se face în funcţie de numărul pensionarilor, de numărul asiguraţilor şi de numărul celor cu legi speciale. Nu ne putem compara noi, ca număr al celor ce muncesc, sau număr de pensionari, cu Timişul!“, a explicat Brăilă.

A fost de acord că ar fi utilă modificarea, în viitor, a ordinului preşedintelui, astfel încă să fie repartizate judeţului mai multe bilete în staţiunile din proximitate, pentru că e puţin probabil să fie mulţi entuziaşti care să-şi dorească să meargă la băi în celălalt capăt al ţării. Drept pentru care prefectul va înainta o adresă scrisă către CNPP, ca măcar de anul viitor să aibă în vedere şi acest aspect. Verbal le-a transmis, celor de la CJP, rugămintea de a fi mai constructivi în modul de abordare al problemelor, deoarece „pe partea de interacţiune a personalului care lucrează la ghişee cu cei care vin acolo, există mult spaţiu de îmbunătăţit“.

JCS-Walter Fleck