Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Este de părere Ioan Popa, primarul Reșiței, legat de efectele îngrijorătoare care le-ar putea avea conflictele din Ucraina asupra vechiului combinat de pe malurile Bârzavei. Această amenințare resimțită a fost făcută publică și de conducerea TMK Artrom, care are 2.350 de angajați, dintre care 770 la Reșița!

Cândva, primarul Reșiței, Ioan Popa, spunea că TMK este cel mai mare contributor pe care-l are municipiul, la Impozite și Taxe. Ce ar însemna oprirea combinatului, care ar lăsa pe drumuri 770 de persoane la Reșița, în cazul luării vreunei măsuri drastice?

Ioan Popa a răspuns: „TMK este cel mai mare contributor la bugetul orașului. Nici nu vreau să mă gândesc ce ar însemna oprirea producției la acest agent economic. Cred că situația trebuie tratată cu responsabilitate, eu personal nu aș relaționa situația din Ucraina cu această activitate economică. E ca și cum ți-ai da foc la autoturismul personal, pentru că o bună parte din componente provin din China și nu agreezi politicile acelei țări… Din mesajul conducerii TMK, rezultă că acționariatul are o balanță de finanțare netă a companiei, nefiind vorba de mișcări de capital spre centrala de la Moscova. Dacă se pun în aplicare politicile de blocare SWIFT, asupra băncilor rusești, riscul ca sume provenite din activitatea din România se exclud complet. Sper, spre binele tuturor, ca acest conflict să înceteze imediat, pagubele umane fiind deja uriașe! Poporul rus trebuie să oprească aceasta tragedie inimaginabilă acestui secol“.

JCS-Antoniu Mocanu