Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Orice început de an este pavat cu așteptări. În general, vrem realizări, bine și atitudini pozitive. De la noi, de la cei dragi, de la comunitatea în care trăim, de la cei care ne conduc.

Ca întotdeauna, și în 2021, de la mine am cele mai multe așteptări. Sigur, nu le voi înșirui aici, voi spune doar că o prioritate pentru mine este să nu mai irosesc timpul cu lucruri ce nu merită, cu oameni care nu știu să spună nici mulțumesc pentru timpul meu irosit, iar la finele anului să mă surprind plăcut pe mine că nu m-am dezamăgit.

De la cei din jurul meu, oameni dragi și apropiați, vreau mai multă atitudine pozitivă și constructivă, respect pentru ceea ce fac și mai puțină superficialitate. Este minimul a ceea ce poți aștepta de la cei de lângă tine, fie ei prieteni, colegi, amici, rude. De cerut nu cer nimănui mai mult decât fac sau ofer eu. Iar dacă cineva face mai mult decât mine, și mi s-a întâmplat să am în viața mea și astfel de oameni, îi transform în exemple. Sunt oamenii în fața cărora cuvântul “mulțumesc” pălește.

În 2021, aș vrea ca în județul Caraș-Severin să se întâmple multe lucruri bune. Aș vrea să nu mai văd atâta încrâncenare. Mi-e teamă că dacă nu renunțăm la a tot arăta cu degetul, rămânem agățați de trecut și vom avea tendința să căutăm vinovați pentru norii de afară. Aș vrea responsabilitate din partea celor care se implică în domeniile ce hotărăsc direcția Banatului Montan, iar cei care dau din gură fără să se implice în ceva, cei care nu își asumă responsabilități să fie cât mai puțini. Parcă aș vrea să dispară breasla celor puși să stigmatizeze și a celor care se pricep la toate. Vreau ca acest județ să fie pe harta celor în care într-adevăr se face treabă.

Înainte de a trece la ce vreau să se întâmple în România, vreau să vă spun că Insulele Feroe au inaugurat un sens giratoriu sub mare, după trei ani de lucrări. Tunelurile subacvatice leagă insulele Streymoy și Eysturoy într-o rețea lungă de aproximativ 11 kilometri. Inaugurarea acestui mega-proiect a avut loc zilele trecute. Tunelul a fost săpat, în unele locuri, și la 187 de metri sub nivelul mării. O țară cu nici 50 de mii de oameni a făcut un mega-proiect pe care eu, personal, nu văd să fim capabili să îl facem nici peste 50 de ani.

Așadar, România ar putea începe, măcar în 2021, să depășească stadiul de expresie a țării lucrului bine făcut. Prea ne împotmolim numai în vorbe. Oricum lucrurile din țara asta pot să fie făcute bine numai de noi, românii. Însă România nu va face niciun pas spre bine atâta timp cât politicienii, indiferent din ce partid politic fac parte, sunt puși tot pe ciolăneală, atâta timp cât noi nu mai lucrăm pământul pentru că e mai rentabil să îl lucrăm pe cel al francezilor, atâta timp cât noi învățăm medicina pentru sănătatea suedezilor sau germanilor, atâta vreme cât în minte avem doar faptul că odraslele au viitor doar în Austria, țara ai căror bătrâni îi îngrijim.

În fiecare an, eu mă încăpățânez să dau acestei țări o șansă. Aș vrea ca România să nu mai fie țara spectacolelor ieftine, a egoismului excesiv, a comportamentelor lipsite de bun simț, a promisiunilor deșarte. Vreau ca în acest an să vedem totul mai luminos, iar 2021 să fie o competiție cu noi, pentru noi…

JCS-Nina Curița

FOTO: Pinterest