Caraş-Severin, Romania

CARAȘSEVERIN – Unii reșițeni cârcotași au comentat că alarmele de vineri s-au auzit destul de slab, putând fi acoperite de radio sau aspirator…

Doar 85% dintre cele aproape 200 de sisteme de alarmare în caz de dezastre de la nivelul judeţului Caraş-Severin sunt funcţionale. Sunt şi două localităţi din Caraş-Severin unde aceste sisteme lipsesc la Naidăş şi la Ciuchici dar aici, aşa cum se procedează, alarma trebuie dată de clopotele de la biserică”, a precizat Elena Tarla, purtătorul de cuvânt al ISU Semenic. În judeţ mai sunt circa o sută de adăposturi pentru populaţie, la care se adaugă şi pivniţele caselor sau adăposturile naturale sub formă de peşteri au alte cavități.

Cărășenii au resimțit vineri exercițiul național de înștiințare, avertizare și alarmare în situații de protecție civilă PROCIV 2017. Mai exact, a fost declanșat mecanismul de înștiințare a autorităților privind iminența producerii unor evenimente deosebite, pentru ca echipamentele să fie testate şi verificate. Înştiinţarea, avertizarea, prealarmarea şi alarmarea se realizează în scopul dispunerii măsurilor de protecție a populaţiei și bunurilor materiale, precum şi pentru limitarea efectelor dezastrelor.

Cele mai des întâlnite situații în care este alarmată populația, prin intermediul sirenelor electrice și electronice, au loc pe timpul inundațiilor, când este semnalată iminența producerii unor viituri care pot pune în pericol viața persoanelor. Totodată, sistemul de înștiințare – alarmare este utilizat în cazul producerii unor accidente tehnologice în care sunt implicate substanțe periculoase, ruperii unor baraje hidrotehnice sau căderii obiectelor din atmosferă. Această metodă, destinată protecției populației civile poate fi utilizată și pe timpul conflictelor armate.

La nivel național, există peste 7.700 astfel de mijloace, care pot fi utilizate în cazul unor dezastre sau alte situații de protecție civilă, modul de acționare a acestora fiind realizat local sau centralizat, din dispecerate.