Caraş-Severin, Romania

BERZASCA – Primăria Berzasca vrea parc fotovoltaic pentru întregul consum de curent al comunei. Din declarația primarului Petru Furdui, am reținut că se lucrează la proiectul pentru care a fost deja dată o hotărâre de consiliul local în vederea dezmembrării unei suprafețe de aproximativ 6.000 mp!

Însă finalizarea proiectului și puterea viitorul parc fotovoltaic vor depinde de soluțiile tehnice aplicate proiectelor aflate în derulare în prezent. Asta deoarece, în proiectul de producere de energie prin panouri fotovoltaice, se are în vedere consumul anului anterior. Însă acesta va crește cu consumul pe care-l vor genera clădirile asupra cărora sunt proiecte în implementare. Este vorba despre căminele culturale din Berzasca și Liubcova sau sediul primăriei, la care în prezent se lucrează. „Avem în vedere amenajarea unui parc fotovoltaic pe care să-l depunem la finanțare pentru întregul consum al comunei!”, a precizat primarul Furdui.

O altă clădire la care se va lucra este căminul cultural din Bigăr. Grație unui proiect finanțat prin AFIR și ajuns la etapa licitației, vechea clădire va fi mai mult demolată decât reabilitată, deoarece va fi păstrată doar fundația pe care se vor ridica ziduri noi. În prezent, se lucrează la reabilitarea sălii de sport din centrul de comună, construită în 2004. Aproximativ 170.000 de lei vor fi investiți pentru schimbarea acoperișului atât la sala de sport, cât și la anexa acesteia, pentru reabilitarea vestiarelor și pentru o nouă soluție de asigurare a încălzirii și apei calde. Concret, se vrea instalarea de pompe de căldură, fiind luată în calcul inclusiv montarea de panouri fotovoltaice.

Pe lângă aceste obiective, primăria mai are în vedere alte obiective precum podul din Liubcova sau drumurile din aceeași localitate. Proiectele sunt deja pregătite, primul ajungând în etapa semnării contractului de finanțare, iar al doilea fiind în faza de licitație. Primarul s-a referit și la Festivalul Balcanic care, anul acesta, va lua o pauză. Asta deoarece se dorește ducerea festivalului la un nivel superior, lucru pentru care, la momentul actual, comuna nu este pregătită.

JCS-Ionel Ivașcu