CARAŞ-SEVERIN – Este situaţia îngrijorătoare a cazurilor raportate de violenţă în familie, comise la noi în judeţ, în prima jumătate a anului. Analizând victimele, putem observa că şi bărbaţii mai iau bătaie pe acasă!
Auzim tot mai des expresii de genul „lumea e rea“, „viaţa e grea“, dar mai grav este atunci când răul şi greul sunt chiar la tine acasă. Şi vorbim aici despre fapte penale, de violenţă în familie. Potrivit situaţiei prezentate de cms-şef Ciprian Ioan Terciu, împuternicit şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean, în prima jumătate a acestui an au crescut infracţiunile din sfera violenţei în familie, înregistrându-se 267 de fapte penale, faţă de 219 câte au fost în perioada similară a anului 2020. Trebuie subliniat că aceste cifre reprezintă doar cazurile în care s-a cerut intervenţia sau sprijinul autorităţilor.
La oraş, violenţa în familie a crescut cu 16 cazuri (de la 152 la 168), iar la sate cu 32 (de la 67 la 99). Iar din totalul de 272 de autori, 231 au fost bărbaţi, iar 39 femei. Au fost şi două cazuri în care autorii violenţei în familie erau minori, ambii băieţi. Din total, 36 dintre agresori erau sub influenţa alcoolului când au comis fapta.
Din totalul de 271 victime ale infracțiunilor de violență în familie, 80 sunt de sex masculin (28 sunt bărbaţi, iar 52 băieţi), şi 191 de sex feminin (145 sunt femei, iar 46 fete). Cine e agresorul? În cele mai multe cazuri, „iubirea vieţii“. „Referitor la calitatea victimei în raport cu agresorul, s-a constatat că în 90 de cazuri aceasta îi este soț/soție sau fost soț/soție, în 62 cazuri este actual sau fost partener, în 20 cazuri îi este părinte/tutore legal, în 86 de cazuri îi este fiu/fiică și în 13 cazuri au fost alte relații de familie“, se arată în raportul Poliţiei.
În primul semestru al anului, la nivelul IPJ Caraș-Severin au fost înregistrate 222 de intervenţii la cazuri de violenţă domestică, dintre care 123 în mediul urban şi 99 în mediul rural. La capitolul ordine de protecţie, au fost emise 172 de astfel de documente (cu 32 mai multe decât în prima jumătate a anului trecut), dintre care 80 provizorii.
Ce forme penale a îmbrăcat agresiunea de acasă? Lovirea sau alte violenţe predomină peisajul, numărul cazurilor înregistrate crescând de la 122 la 135. Urmează rele tratamente aplicate minorului, care au crescut de la un caz la şapte; amenințarea – de la 19 la 35; nerespectarea măsurilor privind încredințarea minorului – de la două la 15. „Ponderea infracțiunilor sesizate o dețin cele de loviri sau alte violențe, cu 135 din 267 de fapte, urmate de abandonul de familie cu 60 de fapte și de amenințare cu 35 de fapte“, potrivit documentului citat.
JCS-A.M.