Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEȘ – Așa cum am scris încă de la începutul săptămânii, impozitele și taxele s-au mărit și la Caransebeș. Nu pentru că așa ar fi vrut consilierii locali, ci pentru că așa prevede Codul Fiscal: indexarea cu rata inflației. Care nu a fost una mică, 13,8 la sută!

Chiar și așa, au existat discuții în Consiliul Local (CL), liberalul Puiu Paica fiind cel care a spus că legea e făcută prost și că 13,8 la sută e prea mult pentru populație: „Rata inflației pe care trebuie să o plătească omul nu-i o sumă numită de stat, ni se aduce nouă o notificare să o aprobăm în CL, mai mare sau mai mică, mai mare în nici un caz, mai mică. Noi putem să o facem mai mică rata inflației. Cum alte UAT-uri pot și noi nu? Altfel era lege directă și nu era băgată să o aprobăm noi în CL. Eu zic să fie 10 la sută, nu 13,8 la sută, anul trecut a fost 5 la sută, dar nu mărești de 3 ori. Legea e făcută prost înseamnă!”

Șefa de la Taxe și Impozite, Daniela Schragner, a explicat că nu se poate ce vrea Paica, „conform Codului Fiscal, suntem obligați să adoptăm acest HCL”. Iar primarul Felix Borcean a venit și cu alte lămuriri pentru consilierul liberal, în sensul că se poate vorbi despre un proiect de scădere a taxelor, separat de indexare, dar în nici un caz despre ceea ce prevede Codul Fiscal. Edilul chiar i-a spus lui Paica că grupul liberal poate veni cu un astfel de proiect, prin care taxele și impozitele să fie scăzute. „Micșorarea taxelor se poate, puteți să modificați taxele și impozitele, dar nu rata inflației. Asta e o indexare la taxele actuale, puteți să modificați taxele actuale, să le scădeți în altă ședință, se poate discuta, puteți să propuneți micșorarea!”, a precizat Borcean, cuvinte care până la urmă i-au convins pe liberali să voteze impozite și taxe mai mari cu 13,8 la sută din 2024 pentru caransebeșeni.

JCS-R.M.