REŞIŢA – Prin intermediul celor de la Euroland Banat, ce promovează protecţia patrimoniului cultural şi industrial din Banatul istoric, Ivan Schnabel, preşedintele comunităţii mozaice, şi-a arătat recent gratitudinea faţă de cei care s-au implicat în salvarea Sinagogii din Reşiţa!
La Sinagoga de pe strada Mihai Viteazul nr.8, una dintre cele mai reprezentative clădiri din Reşiţa, au fost recent finalizate lucrările de intervenţii, finanţate de Institutul Naţional al Patrimoniului prin Timbrul Monumentelor Istorice, programul „Reşiţa 250 de ani de siderurgie“. „Dacă doreşti să analizezi un oraş, este uneori suficient să-i analizezi arhitectura şi să-i «citeşti» textura urbană. Aşa vei afla ce profil economic a avut, cum s-a dezvoltat, ce populaţie a vieţuit acolo, chiar ce şanse de devenire are“, mărturiseşte Ivan Schnabel, preşedintele comunităţii mozaice din Reşiţa.
Proiectul construirii acestei clădiri a început în anul 1880 şi s-a încheiat în 1907, imobilul, în stil maur, cu elemente neoclasice, fiind dispus două nivele. „Din punct de vedere tehnic este prima clădire din această parte a Europei cu şarpanta cupolei centrale realizată integral pe structura metalică produsă de Fabrica de poduri şi cazane din cadrul StEG Reşiţa. În interior, se păstrează şi acum (dar momentan nefuncţională) încălzirea electrică în pardoseală“, a precizat Ivan Schnabel.
Anunţul făcut de administraţia locală despre granturile Institutului Naţional al Patrimoniului a fost o adevărat gură de oxigen, clădirea având grabnic nevoie de reparaţii curente, în special la acoperiş. „Anunţul scris al Primăriei Reşiţa despre grantul pe care Institutul Naţional al Patrimoniului l-a lansat, prin Timbrul Monumentelor Istorice, programul <<Reşiţa 250 de ani de siderurgie>> a părut aproape ireal. M-am înscris imediat pentru acest proiect, am fost contactat de către echipa de proiect, am început să adunăm date, să întocmim documentaţii. Efortul s-a încununat cu selectarea şi a proiectului nostru de către INP.“, a explicat Schnabel.
Acum, picăturile de apă nu mai pătrund prin acoperişul clădirii, iar pentru toţi ce s-au implicat în acest demers, preşedintele comunităţii mozaice are un sentiment de gratitudine. „Salvând această clădire de o eleganţă fanată, cred că s-a salvat un strop de istorie a acestui oraş, în care şi comunitatea noastră a avut un rol marcant“, a mai arătat Ivan Schnabel.
JCS-Nicoleta Moraru
FOTO: Euroland Banat