Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Maestrul Constatin Lucaci va fi omagiat la Reşiţa, municipalitatea luând decizia amplasării unei statui în Centrul Civic!

Primăria Reşiţa a lansat un concurs de creaţie plastică pentru realizarea unei statui a maestrului Constantin Lucaci, având în vedere faptul că anul trecut s-au împlinit 35 de ani de la inaugurarea fântânii cinetice din centrul Reşiţei şi cinci ani de la decesul lui Constantin Lucaci. Statuia va fi realizată la Reşiţa, amplasamentul ales fiind în zona centrală a municipiului, lângă fântâna cinetică, opera maestrului Lucaci.

Conform prevederilor legale, lucrarea va fi concepută ca un monument de for public, la concursul organizat de municipalitate putând să se înscrie toţi cei interesaţi care, desigur, au calitatea de artist plastic şi care fac dovada înscrierii într-un organism specific – Uniunea Artiştilor Plastici sau echivalentul unor unităţi de învăţământ în domeniul artistic. Anunţarea câştigătorului va fi în data de 15 decembrie. Din comisia de jurizare fac parte artişti plastici, arhitecţi, reprezentanţi ai autorităţii locale, membru de onoare fiind Irina Lucaci, văduva maestrului Constantin Lucaci. Termenul de finalizare a fost stabilit de către Comisia de Promovare a Monumentelor de For Public pentru 30 aprilie 2021, iar dezvelirea statuii a fost programată pentru 5 mai 2021.

Sculptor şi profesor, Constantin Lucaci s-a născut în data de 7 iulie 1923 la Bocşa, de numele lui fiind legate mai multe sculpturi monumentale din piatră şi oţel, 17 dintre acestea fiind donate oraşului Bocşa. Maestrul Constantin Lucaci este laureat al Premiului Herder în anul 1984, iar unele dinl lucrările artistului se găsesc în colecții particulare sau publice din Anvers, Copenhaga, Ferrara, Milano, Roma şi Veneţia.

JCS-Nicoleta Moraru

Foto: Gabriela Șerban