S-a înroșit apa în lacul de la Poiana Mărului! - Caon.ro

Caraş-Severin, Romania

POIANA MĂRULUI – Nu, nu e vorba de vreo profeție biblică, ci de un fenomen inedit, cunoscut sub numele de „înflorirea apei”!

Specialiștii de la Apele Române Banat spun că „fenomenul este unul natural și se datorează unei densități mari a speciei de cianoficee, Planktothrix rubescens, niște alge microscopice, înrudite cu bacteriile și răspândite în ape dulci, în bălți și în locuri umede. Algele apar ca urmare a intensității luminii și a concentrațiilor ridicate de nutrienți împreună cu temperaturile ridicate, ce favorizează dezvoltarea acestei specii. Se manifestă ca o peliculă roșie care se poate deplasa și poate lua forme diferite”.

În urma analizelor de laborator efectuate de Laboratorul ABA Banat Reșița, s-a constatat că fenomenul nu afectează fauna piscicolă a lacului. Cei de la Apele Române Banat au și un îndemn pentru turiști: „Dacă ajungeți în zonă, nu ratați fenomenul, este unul deosebit! Nu știm cât timp va rămâne, dar specialiștii de la Serviciul Gestiune, Monitoring și Protecția Resurselor de Apă spus că <<înflorirea apei>> va reapărea ori de câte ori sunt îndeplinite condițiile de dezvoltare a speciei”.

JCS-L.A.

FOTO: Apele Române Banat