Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEȘ – După o pauză de 16 ani, cinematograful Luna din Caransebeș și-a redeschis porțile pentru iubitorii de film.

Grație unei investiții de la bugetul local de aproape 1 milion de lei, de miercuri, 18 mai, caransebeșenii și locuitorii întregii zone pot viziona cele mai noi filme, în format 3D, la cinematograful „Luna”. „Am vrut ca tinerii să fie cei care să se bucure de prima proiecție 3D din istoria Caransebeșului. Voi, tinerii de astăzi, veți fi cei care veți duce mai departe această cetate, veți construi, o veți moderniza și o veți lăsa la rândul vostru moștenire generațiilor care vin după voi. Sunteți aici ambasadorii noștri, ai Banatului, tineri care performează în învățătură sau sport, iar eu ca primar vă mulțumesc din tot sufletul. Povestea cinematografului Luna va continua prin voi, iar această poveste poate fi un film în care actori sunt și trecutul, și prezentul, și viitorul. Scenariul acestui film este viața noastră, efemeră pe acest pământ, iar regizor este Timpul care tace și trece”, le-a spus primarul Marcel Vela celor peste 120 de „olimpici” ai Caransebeșului invitați la inaugurarea cinematografului Luna, care are o capacitate de 204 locuri.

Imobilul construit în urmă cu 106 ani, unul dintre multele monumente isotrice ale urbei gugulane, a fost reabilitat și modernizat în 4 luni de zile, grație unor eforturi conjugate ale administrației locale, comunitații și constructorilor dirijați în toată această perioadă de directorul Casei de Cultură, Ioan Cojocariu. „Am mai pus o bornă la realizările Caransebeșului din ultimii ani, am încercat să dăm însemnătate și culoare unei locații pe care cineva, în 1910, a gândit-o pentru arta cinematografului. Noi doar i-am prelungit astăzi pentru alte sute de ani spiritul în care a slujit, iar el va rămîne tinerilor, indiferent de vărstă”, a spus și „Coajă”, în aplauzele invitaților.

Spectatorii au avut parte și de o premieră, potrivit criticului de film Emanuel Lăzărescu, pentru că pe marele ecran readus la viață după 16 ani a rulat un film care nici măcar în Statele Unite nu a avut încă premiera, X-Men: Apocalypse, spre marea bucurie a tinerilor prezenți în sală. „Este super că avem unde să vedem cele mai noi filme, în condiții excelente, și nu mai suntem nevoiți să mergem la Timișoara. Cred că cei care conduc orașul au făcut o treabă excelentă pentru noi, cei tineri”, am aflat de la Oana, elevă la „Traian Doda”.

Iar semnele sunt mai mult decât bune, pentru a doua reprezentație a zilei de miercuri, cea de la ora 21, biletele epuizându-se imediat.