CARAȘ-SEVERIN – Acuzațiile cum că toată suflarea unei comunități locale ar avea certificate de handicap, cu excepția unuia singur, a dus la ample căutări prin județ, evidențe și statistici!
Prim-vicepreședintele PNL, Ciprian Ciucu, s-a declarat uluit de faptul că „în județul Caraș-Severin există o comună în care doar o singură persoană nu are certificat de handicap“. Oficialul a lansat pastila fără să dea numele comunei sau să detalieze cifrele și sumele, acuzând că există diferite filiere prin care actele se obțin stând acasă, că primăriile angajează și plătesc persoanele cu handicap grav și că astfel sistemul este abuzat.
Căutările comunei cu pricina au dat autorităților cărășene rezultate cu minus… Șeful județului i-a răspuns că „bate câmpii lipsit de grație. (…) Evident, e o minciună grosolană! Nu există un astfel de caz în județul nostru. La fel cum nu cred că există așa ceva în toată țara.“
Silviu Hurduzeu, președintele Consiliului Județean, a transmis că, potrivit evidențelor existente, doar în comuna Șopotul Nou, procentul de persoane cu handicap în rândul locuitorilor trece de 15%, fiind de 17,32%, ca să fim mai exacți. Și doar în șase localități această pondere trece de 10 procente. „Sunt în general comunele depopulate, din care tinerii au plecat la muncă în altă parte. Conform Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități (ANPDPD), numărul persoanelor cu dizabilități din țară era, în primul trimestru, de 966.637, ceea ce reprezintă sub 5% din total populație. În Caraș-Severin, ponderea este de 6,16%. Mai mică decât în Mehedinți, Olt, Vaslui, Satu Mare și Brașov.“
Mai mult decât atât, în afara granițelor țării, cifrele sunt și mai consistente. „Conform datelor oficiale ale UE, în 2023, 27% din cetățenii UE cu vârsta de peste 16 ani aveau o formă de handicap, spune Hurduzeu. Conform estimărilor Eurostat, aceasta înseamnă 101 milioane de persoane sau un adult din patru în UE!“
Ceea ce nu știe Ciprian Ciucu este faptul că plata indemnizațiilor de însoțitor a fost trecută, în urmă cu câțiva ani, de la centru, în sarcina primăriilor, ca un fel de împovărare, atunci când autoritățile locale au acuzat Guvernul și Ministerul de Finanțe că diminuează netransparent sumele întoarse în teritoriu din TVA și din impozitele pe venit și profit. Spunem asta pentru că prim-vicepreședintele PNL a subliniat că „este nevoie de reforme serioase pentru ca acest sistem să nu mai fie abuzat. Probabil va trece de la administrațiile locale la Guvern, pentru a fi mai bine controlat și executat, pentru a-i proteja pe cei care au nevoie și pentru a nu mai încuraja nemunca.“ O bucurie în plus pentru administrațiile locale!
JCS-A.M.