Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Iar acesta este unul dintre principalele motive pentru care pedepsele urmează să fie înăsprite, mai ales pentru consum, întrucât acest fenomen a sărit dincolo de limitele imaginabilului!

„Consumul de droguri ruinează viețile dependenților, ale familiilor acestora și pe cei apropiați. Distruge destine. De aceea cred că suntem datori să găsim soluții pentru a descuraja consumul, dar și pentru a-i trage la răspundere pe cei care se fac vinovați, spune deputatul liberal cărășean Dumitru Rujan. Am inițiat, alături de mai mulți colegi liberali, proiectul de Lege pentru modificarea Legii nr.143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri. Astăzi (14 martie – n.r.), alături de colegii din Comisia de apărare, ordine publică și siguranță națională, am votat pentru raport favorabil de adoptare a legii. Am încredere că va fi votat de majoritatea colegilor pentru a intra în vigoare cât mai curând!“

Potrivit formei adoptate de Senat în vara anului trecut, orice operațiune legată de producerea, transportul, experimentarea, vânzarea sau distribuirea drogurilor de risc, fără drept, se va pedepsi, ca și până acum, cu închisoarea de la 3 la 10 ani și interzicerea unor drepturi. În schimb, când e vorba despre droguri de mare risc, pedeapsa nu va mai fi de la 5 la 15 ani, ci de la 7 la 15 ani, plus interzicerea unor drepturi.

În schimb operațiunile legate de consumul propriu, fără drept, de droguri de risc erau pedepsite cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă, pentru drogurile de mare risc pedeapsa fiind închisoarea de la 6 luni la 3 ani. În urma modificărilor, operațiunile legate de consumul propriu de droguri de risc va atrage închisoarea de la 1 la 5 ani, în cazul drogurilor de mare risc pedeapsa închisorii urmând să fie de la 2 la 7 ani. Punerea la dispoziție, cu știință, cu orice titlu, a unei locuințe sau a unui local ori a oricărui alt loc amenajat, în care are acces publicul, pentru consumul ilicit de droguri ori tolerarea consumului ilicit în asemenea locuri se va pedepsi cu închisoarea de la 3 la 10 ani (față de 2-7 ani cât este în prezent) și interzicerea unor drepturi.

JCS-T.K.