Romsilva, Agent Green şi… Iardaştiţa virgină - Caon.ro

Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – România continuă să taie păduri fără a ţine cont de nimeni şi de nimic, agăţându-se de orice hârţoagă sau chichiţă birocratică prin care poate să justifice tăierile!

Mai multe zeci de activiști Agent Green au făcut ieri, 4 martie 2020, lanț uman în calea buldozerelor și a drujbelor la șantierul din pădurea virgină de la Iardaștița, situată în Parcul Național Domogled-Valea Cernei, pe raza comunei Mehadia. Aceasta ar fi una dintre cele 14 arii protejate care sunt distruse prin construcția LEA (linia electrică aeriană) Arad – Reșița – Porțile de Fier, conform reprezentanţilor Agent Green. Activiştii cer Guvernului României să vină cu soluţii alternative pentru acest proiect, subliniind importanţa protejării pădurilor virgine. „Aceste defrișări demonstrează că Guvernul României nu a înțeles că este în infringement pe păduri și nu face decât să agraveze situația pentru țara noastră. Proiectul Transelectrica reprezintă chintesența corupției din România. Beneficiarul are tot felul de autorizații și de acorduri pentru a oferi o aparență de legalitate distrugerii a 14 arii naturale protejate cu girul Parlamentului și Guvernului României. Nu îi putem lăsa sub nicio formă să continue. Am început acțiuni legale la Curtea de Apel împotriva tuturor autorităților și am depus plângere la Comisia Europeană. Ne așteptăm la un infringement rapid”, a spus Gabriel Păun, președintele Agent Green.

Pe de altă parte, Romsilva o ţine pe a ei şi promite că va da în judecată Agent Green pentru recuperarea prejudiciului creat de proteste. De asemenea, declară sus şi tare că nici vorbă de tăieri în zone protejate sau prin păduri virgine. Cu alte cuvinte, drujbele vor tăia „numai pădure bătrână şi uscată“, exact ca Moartea pusă la cazne de Ivan Turbincă. Vă mai amintiţi povestea, nu? Să vedem cine vorbeşte serios pentru că, la un moment dat, lucrurile se vor lămuri…

JCS-Nina Curiţa