CARAȘ-SEVERIN – Asta a declarat președintele CJ după încheierea unei ședințe de consiliu județean în care opoziția a făcut front comun împotriva repartizării de bani către UAT-uri!
A mai trecut o ședință ordinară a Consiliului Județean, în cadrul căreia au trecut aproape toate proiectele, mai puțin cele vizând repartizarea bugetară către UAT-uri și „veșnica Nedeia“. „Opoziția nu dorește sub nicio formă să facă posibil acest proiect, dar vom depăși și momentul ăsta. (…) Nedeia se va face!“, a promis președintele CJ, Romeo Dunca, după încheierea ședinței.
Oficialul a explicat și de ce aleșii județului n-au fost de acord cu repartizarea către UAT-uri a cotei de 6% din impozitul pe venit, pentru susținerea programelor de dezvoltare locală, a celor de infrastructură pentru care este nevoie de cofinanțare locală, și a celor de funcționare pe care UAT-urile nu le pot acoperi din fonduri proprii și nici din sumele defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale: „Ca să zic așa, pe românește, mi-au cerut un milion de lei din banii anumitor primării, către primăriile pe care ei le indică. Nu știu dacă e șantaj, am spus că nu sunt de acord. Am venit cu propunerea să luăm câte puțin de la fiecare, inclusiv de la primăriile din opoziție“.
Potrivit șefului CJ, nu ar fi fost corect să se ia doar de la unii, pentru a se da altora. Și în plus consideră că împărțirea s-a făcut proporțional, lucru care i-a fost confirmat și de reprezentanți ai opoziției, care au apreciat că este unul dintre cele mai proporționate bugete alocate până acum.
Discuțiile dintre reprezentanții județului, purtate în salonul alb, urmate de dezbaterea din consiliu, nu au avut rezultatul scontat. Acuzând că repartizarea sumelor s-ar fi făcut pe criterii politice, grupurile Pro România, PSD și PMP au anunțat că nu vor participa la vot, astfel că inițiativa a picat. Potrivit proiectului, Reșiței i-ar fi revenit 3 milioane de lei, municipiului Caransebeș – 1,5 milioane de lei, iar comunele ar fi primit între 180.000 și 420.000 de lei.
Nu putem uita unul dintre amendamente, cel al consilierului liberal Ioan Cojocariu, care a cerut trecerea unei sume de 30.000 de lei de la Reșița la Armeniș, lucru care a generat reacții pe o rețea de socializare. Cineva glumea că „legenda spune că până în anul 2024, Armeniș o să ajungă municipiu în județul Caras-Severin, la câți bani se bagă acolo“.
Președintele CJ a spus că pregătește trecerea proiectului pentru o viitoare ședință de consiliu: „Vom face în așa fel încât persoana care a lipsit astăzi la vot, dl. Sporea care este bolnav, să fie prezent la o ședință viitoare, iar persoana care este într-o incompatibilitate, într-un conflict de interese, un consilier de la noi, să-și dea demisia. Și vom trece acest proiect în următoarea ședință. (…) Noi am acceptat un amendament făcut de un consilier din opoziție, făcut pentru suma de 50.000 de lei. Au văzut că se poate și au sărit de la 50.000 la un milion. Noi nu suntem, vorba lui Iliescu, cu sula-n coaste, noi nu facem negocieri de genul ăsta că suntem îngrămădiți și să luăm de la UAT-uri. Ce vină are Reșița că ei sunt performanți și și-au pus deoparte atâția bani europeni la care au nevoie de contribuție? Noi trebuie să dăm tuturor, chiar și celor care se pare că au. Oricum, au primit mai puțin decât ar fi trebuit, pentru că bugetul este mic“. În total, pentru aceste alocări, județul dispune de 32,99 de milioane de lei, din cota de 6%.
JCS-Antoniu Mocanu