Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Momentul Alba Iulia, îndeplinirea visului de milenii al unui popor trecut prin multe încercări!

Pentru românii de acum, România reprezintă ceva firesc, însă pentru cei de acum 103 ani a reprezentat un ideal. Iar acesta s-a înfăptuit cu mari sacrificii. Provinciile româneşti, aflate sub dominaţie străină, şi-au arătat dorinţa de a se uni cu vechiul regat, lucru petrecut la Alba Iulia. Nu întâmplător a fost ales acest loc, întrucât în Alba Iulia îşi făcea intrarea triumfală Mihai Viteazul în 1599 şi tot acolo, în 1784, au fost traşi pe roată Horia şi Cloşca.

Românilor din Banat nu le-a fost uşor să fie prezenţi la marele eveniment istoric pentru că trupe sârbeşti şi ungureşti încă se aflau pe teritoriul Banatului, iar unirea acestui teritoriu cu România nu era văzută cu ochi buni de către vecinii noştri. De aceea, destui bănăţeni au fost fie întorşi din drum, fie arestaţi, iar cei care au ajuns la Alba Iulia au reuşit asta cu mare greutate.

În 2021, aceste fapte au fost evocate de dr. Laurenţiu Ovidiu Roşu, şeful Arhivelor Naţionale Caraş-Severin. După care prefectul Cristian Gâfu a dat citire mesajului Guvernului României, iar preşedintele CJ Caraş-Severin, Romeo Dunca, şi viceprimarul Reşiţei, Mădălina Chiosa, au adresat câteva cuvinte cetăţenilor prezenţi la eveniment.

De la Marea Unire, România a trecut prin două războaie, a trecut prin prin comunism, apoi şi-a câştigat libertatea cu preţul sângelui. Astăzi, ţara se confruntă cu greutăţi care împing tinerii peste hotare. Cei rămaşi acasă plâng de dorul lor, iar cei plecaţi se pierd prin ţări străine. Mesajele oficialilor au fost de speranţă în mai binele unei ţări atât de încercate de-a lungul istoriei.

Evenimentul din Parcul Tricolorului a început cu prezentarea onorului şi salutul drapelului de luptă al Batalionului 183 Artilerie Mixtă „General Ion Dragalina” de către prefectul Cristian Gâfu. A urmat intonarea imnului naţional şi oficierea serviciului religios de către un sobor de preoţi în frunte cu pr. Gheorghe Şuveţi, protopopul Reşiţei. După mesajele oficialilor, două eleve ale clasei de canto din cadrul Liceului de Arte „Sabin Păuța”, Antonia Franţ şi Dariana Cocora, au interpretat cântece patriotice. Au urmat depuneri de coroane de flori la monumentul eroilor, iar la final defilarea detaşamentului de onoare, cu prezentarea onorului.

Manifestări nu atât de mare amploare s-au derulat și în centrul Caransebeșului. La Catedrală, Episcopul Lucian a oficiat, în prezența oficialităților locale, slujba de cinstire a eroilor care au înfăptuit Marea Unire naţională a românilor în anul 1918. Episcopul Lucian, primarul Felix Borcean și alți oficiali, reprezentanți ai partidelor, au depus apoi flori la statuia patriarhului Miron Cristea și la Crucea Identității și Demnității Naționale.

„I-am mulțumit Prea Sfinției Sale și i-am spus că a fost cel mai frumos <<Deșteaptă-te Române>> pe care l-am auzit cântat până acum, un moment înălțător. Sper ca de anul viitor să reintrăm în normal și caransebeșenii să beneficieze de acele frumoase momente și să ne bucurăm împreună de tot ceea ce ne oferă Ziua Națională a României!”, a precizat primarul Borcean.

La mulţi ani, România! La mulţi ani, români! Mai presus de toate, deşteaptă-te române! Ce-ar fi ca „acum ori niciodată să dăm dovezi la lume că-n aste mâini mai curge un sânge de roman”? Înaintaşii noştri şi-au dat viaţa pentru ţară. Noi trebuie doar să păstrăm ceea ce ei ne-au dăruit prin sacrificiul lor. Noi toţi, cei mici şi cei mari, cei de jos şi cei de sus!

JCS-Ionel Ivaşcu