Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – După o pauză de funcționare a vechiului RMN deloc profitabil pentru instituția spitalicească, șeful județului și noul manager au găsit un aparat nou, care va fi montat și funcțional în două luni!

Consilierul Șerban Nicolae Vuia, medic specialist Chirurgie generală, a atras atenția aleșilor județului vizavi de situația gravă în care se află Spitalul Județean, al cărui RMN nu mai funcționează: „Țin să vă anunț că RMN-ul, la nivelul spitalului, este defect de aproape 3 săptămâni. Trebuie găsită o soluție deoarece contractul cu Casa de Asigurări se suspendă timp de o lună, deci mai sunt vreo zece zile, după care se anulează contractul, dacă trece o lună de zile. Eu știu că într-adevăr RMN-ul nu este profitabil, pentru că este un RMN vechi, trecut de 11 ani, care se depunctează cu 20% pe fiecare an după ce au trecut 9 ani, deci pe noi ne-a depunctat cu 40%. Reparația constă în schimbarea unui cabinet. 260.000 de lei costă piesa respectivă, zice că n-ar fi o eroare umană. Costul curentului electric este de 50.000 pe lună!“

Legat de subiectul ridicat la „Diverse“, în cadrul unei recente ședințe de CJ, consilierul Ioan Crina constata: „Deci tocmai am făcut o modificare la bugetul spitalului județean și tocmai am alocat o sumă consistentă dintr-o parte în alta, în proiectele de hotărâre. Dacă spuneați înainte, puteam aloca suma. Eu nu vreau să cred că, din cauza faptului că a apărut și alt RMN la noi în oraș, s-a defectat ăsta.“

În timpul duetului Vuia-Crina, Romeo Dunca, președintele Consiliului Județean, a arătat că știa deja de problemă, sărind cu precizarea sumei, înainte ca medicul Vuia să apuce s-o rostească, adăugând: „270.000 de lei, dar vă informez acum, numai să dau un telefon. Cum stăm cu RMN-ul, s-a semnat contractul? Bine, termen, în cât timp îl montează? Bine, 60 de zile. Numai un pic, vă lămuresc, a subliniat șeful județului, transmițând concluziile convorbirii telefonice. Am vrut să facem o ședință extraordinară pentru alocarea de bani, după care am găsit sume la Salus, 300.000 de lei. După care am găsit o altă variantă, contractul s-a semnat deja. E vorba de un RMN nou, care se va monta în 60 de zile, va fi funcțional. Dl Laza a fost la București, a semnat contractul cu clauzele următoare. Spitalul, de pe acest RMN, nu a încasat niciodată nimic. Știți că au fost probleme, au ieșit consumabile, s-au pierdut bani, s-a șters contorul, nu s-a știut câte filme se fac. Avem 4 oameni plătiți parțial de către spital pentru a funcționa în acea locație, dar și part-time sunt plătiți de Salus (lucru confirmat și de medicul Vuia). Avem curent de 50.000 de lei pe lună, care este plătit de către spital, și nu am încasat niciodată niciun ban. RMN-ul are 11 ani și încasăm de la el 60%, pentru că este vechi (penalitățile fiind 40% – potrivit lui Vuia). Și atunci am luat decizia, dl Laza a mers la București, am făcut un contract cu un ONG, care vine, ne aduce tot un Siemens, că personalul știe, de 1,6 milioane, îl montează pe costurile lor, preiau angajații pe costurile lor, își pun contor separat de curent și ne dau suma minimă de 15.000 de lei pe lună sau 10% în primul an, crescând cu 2% pe fiecare an, în așa fel încât în al cincilea an ajungem la 20% din încasări. Dar nu mai puțin de 15.000 de lei pe lună. Văzând toate astea, oricum până vin piesele, durează, am zis că mergem pe varianta, în contract avem 60 de zile pentru punere în funcțiune. De asta am renunțat la ședința asta extraordinară pe care am vrut s-o facem chiar atunci când s-a defectat, am zis să luăm niște bani, dar după aceea am zis că chiar n-are niciun rost.“

Cu alte cuvinte, așa cum concluziona Vuia, Salusul va dispărea, cu aprobarea CJ, iar Dunca a explicat că banii din contul acesteia, cei 300.000 de lei, care nu pot fi dați pe altceva, vor acoperi probabil costurile de montare a RMN-ului, urmând ca noul operator, care ar trebui să acopere costurile, să facă o sponsorizare în altă parte.

Ioan Crina nu s-a lăsat lămurit cu una cu două că situația a fost deja rezolvată: „Dle președinte, eu vreau să duc lucrurile până la capăt, că iar le lăsați așa în aer! Ne plătește nouă anumită sumă, trebuie stabilit prețul, aprobat de către noi. (…) De mâine vine ăla și zice că costă 1.000 de lei RMN-ul!“

Șeful județului i-a răspuns: „Nu trebuie, n-avem noi nicio treabă aici, nu trebuie în ședința de consiliu. (…) El prestează serviciile astea și le ia de la Casă, n-avem noi nicio treabă, el ia un tarif impus de Casă. Primești mai puțin dacă aparatul tău e slab, ceea ce noi am avut până acum, o deficiență, că am primit până acum 60% din preț.“

Liderul noii majorități s-a văitat, printre altele, că în cazul său RMN-ul nu a fost gratuit, că a trebuit să-l plătească, am zice noi, la fel ca orice muritor de rând. Cel care l-a lămurit a fost colegul de opoziție Lucian Voina, care a explicat că probabil ține de plafon, că se terminaseră banii disponibili, iar Crina a trebuit să bage mâna în propriul buzunar.

JCS-Antoniu Mocanu