Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEȘ – Cristian Brecica, erou și în episodul „Exclusiv în România” filmat în Țara Gugulanilor!

Cel mai bine cunoști o zonă prin oamenii ei și dacă poți să vezi locurile de sus e cu atât mai interesant. Așa a început călătoria echipei de la TVR 1 pe Muntele Mic, împreună cu salvamontistul voluntar Cristian Brecica. Alături de cățelușa Vreni, formează prima unitate canină de Salvamont care a fost brevetată în țară, dovedind astfel că România poate avea câini de căutare și salvare valoroși.

Cea mai importantă și complexă misiune a lor a fost participarea la operațiunile de salvare din Turcia, atunci când Cristi și Vreni au făcut parte din grupul român de salvare urbană care a acționat după cutremure. Experiența a fost foarte dură pentru orice salvator. Cristi consideră misiunea ca fiind cea mai grea acțiune de căutare după un cutremur trăită vreodată de omenire. „Terenul a fost groaznic, cu multă suferință, dar cei care au reușit să scape au arătat ce înseamnă dăruirea pentru a-și salva semenii. În timpul operațiunilor, ne-au prins două replici ale cutremurului, dar viața de salvator este una a riscului pe care ni-l asumăm cu dăruire!”, afirmă Cristi în episodul „Exclusiv”.

Înainte de a fi salvator, a crescut pe Muntele Mic, lângă părinți și între salvamontiști. Părinții săi au fost șefi de complex turistic, tatăl său dând prima cabană pentru Salvamont Caransebeș într-o perioadă când cei care au început activitatea de salvamont în zonă veneau aidoma turiștilor, întrucât nu aveau un loc al lor. Apoi a plecat din țară pentru că nu poate trăi în țara lui și nici nu-și poate practica în mod decent munca alături de Vreni. Dar, fiind născut între gugulani, își iubește locurile natale de care se simte legat ca printr-un magnet. „N-a fost an în care să nu ajung pe acest munte, chiar și când am fost plecat în Germania. Pentru că aici îmi sunt energia și casa!”, afirmă Cristi la finalul cadrelor filmate în zona munților înalți din Banatul Montan, acolo unde Carpații Meridionali se termină. Sau încep, depinde din ce direcție-i privești.

JCS-Ionel Ivașcu