Caraş-Severin, Romania

Retrocedările terenului forestier potrivit legii 1/2000 au început în anii 2002-2003 pe baza unor contracte cu firme care au uitat să îşi mai onoreze sarcinile. În acest fel oamenii din localităţi precum Săvârşin sau Slatina de Mureş au rămas şi cu banii daţi şi fără pădure.

Scandalul dintre cetăţeni şi firme a fost readus în atenţia presei de către senatorul PSD Dan Ungureanu, care în urmă cu o săptămână susţinea că a fost înştiinţat de unele nereguli care se petrec cu aceste repuneri în posesie. Deşi datele indicate de senatorul social-democrat au fost destul de succinte şi nu dădeau foarte multe detalii, a fost rândul senatorului democrat Nicolae Ioţcu să prezinte presei „întreg arsenalul”. Astfel, s-a aflat că atât locuitorii din comuna Bârzava cât şi cei din comuna Săvârşin au încheiat contracte, au plătit sume importante de bani, dar firmele în cauză nu şi-au mai îndeplinit obligaţiile.

120 milioane – pierduţi

Printr-o scrisoare adresată senatorului Nicolae Ioţcu, primarul comunei Bârzava, Nicolae Jimon, precizează că „Pentru a finaliza lucrarea de fond funciar în baza Legii nr.1/2000 am întreprins persoanl următoarele demersuri: am solicitat sprijinul Prefecturii Judeţului Arad, d-lui Dan Ungureanu (n.r. prefectul de la acea vreme), am solicitat sprijinul Gărzii Financiare a Judeţului Arad, am solicitat sprijinul Proecţiei Consumatorului, am contactat de mai multe ori firma în cauză (n.r. SC DENDAL TOPO SRL)”. Banii pe care i-a încasat firma au atins suma de peste 120 de milioane ROL, reprezentând 50% din totalul lucrărilor.

Într-o adresă ulterioară pe care a trimis-o primarul Bârzavei senatorului democrat Ioţcu, se mai specifică următoarele: „firma în cauză nu a realizat nici până acum (n.r. 18.01.2007) documentaţia necesară eliberării titlurilor de proprietate”.

Altă firmă, aceleaşi metehne

O situaţie similară celei de la Bârzava este şi cea de la Săvârşin, unde retrocedarea terenurilor forestiere pentru Composesoratul de pădure şi păşune Săvârşin şi persoane fizice, nu a fost realizată până acum. Conform unei facturi fiscale Composesoratul Săvârşin a plătit nu mai puţin de 43 de milioane ROL, cu titlul de „Avans documentaţie topografică pentru aplicarea Legii 1/2000 a Fondului Forestier” către firma SC GAUSS SRL. Deşi contractul, stipula în Capitolul III, art. 3, că „Durata de execuţie a lucrărilor este de 120 de zile de la semnarea contractului”, nici până în prezent, la cinci ani de la semnare, deţinătorii de teren forestier nu au putut intra în posesia acestuia.

Astfel, problema retrocedărilor persistă, deşi unele firme au încasat bani frumoşi pentru unele servicii pe care au uitat să le mai presteze.

A.G.