Caraş-Severin, Romania

Ingrediente reţetă:


1 pahar de ulei (15 cl.), 1 pahar de zahăr, 1
linguriţă de oţet stinsă cu 1
linguriţă de bicarbonat, 1/2 pahar apă
minerală, făină cât cuprinde (
450-500 gr)

Umplutura: un kilogram de mere, 200 gr. zahăr tos,
scorţişoară.


Mod de preparare (timp estimat: 45 min, complexitate:
redusa)


Foaie de placintă:

– toate ingredientele de mai sus se pun la grămada
într-un castron, făină puneţi
pentru început cam 400 gr.

– amestecaţi bine cu lingura de lemn, apoi vă
folosiţi de mâini ca să
frământaţi ăi adăugaţi
făină dupa caz.

– amestecaţi bine cam 8-10 minute, cu
mâinile înfăinate.

– faceţi o bilă de aluat.

– o împărţiţi în 2
părţi egale

– puneţi pe masa de lucru o hârtie de copt
suficient de mare ca să puteţi întinde
foile pe ea.

– presărati făină pe hârtia de
copt, şi începeţi să
întindeţi prima bilă de aluat.

– întindeţi o foaie de mărimea
tăvii ( pe jumătatea tăvii de aragaz),
şi aşezaţi-o apoi în tava
unsă şi tapetată.


Umplutura:

Merele se curăţă şi se dau pe
răzătoare ( eu am dat cu coajă cu tot),
apoi se pun împreună cu zahărul
într-o cratiţă pe foc moderat. Se
amestecă şi se lasă să iasă
merele zeama apoi, iar se amestecă şi tot
aşa până se evaporă zeama de
mere.

După ce merele şi-au lăsat toată
zeama adăugaţi scorţişoara ( eu am
pus o linguriţă), şi amestecaţi din
nou.

Umplutura de mere se pune în tava peste prima
foaie, se nivelează.

Se întinde şi foaia a doua, tot pe
hârtie de copt, şi după
ce-ntindeţi foaia, luaţi hârtia de copt
cu tot cu foaie şi aşezaţi aşa
peste tava (aşa am făcut şi cu prima
foaie), şi atunci o aranjaţi mai bine.

Băgaţi tava în cuptor la 175 de grade
cam 30-35 minute până capată o
frumoasă nuanţă auriu
gălbejiu.

Plăcinta se taie rece de preferinţă, eu
am tăiat-o după cel puţin 15 minute.


Poftă bună!


Reţeta Placintă cu mere a fost
propusă de Pocahontas pe fprum culinar.ro