Ingrediente reţetă:
1 pahar de ulei (15 cl.), 1 pahar de zahăr, 1
linguriţă de oţet stinsă cu 1
linguriţă de bicarbonat, 1/2 pahar apă
minerală, făină cât cuprinde (
450-500 gr)
Umplutura: un kilogram de mere, 200 gr. zahăr tos,
scorţişoară.
Mod de preparare (timp estimat: 45 min, complexitate:
redusa)
Foaie de placintă:
– toate ingredientele de mai sus se pun la grămada
într-un castron, făină puneţi
pentru început cam 400 gr.
– amestecaţi bine cu lingura de lemn, apoi vă
folosiţi de mâini ca să
frământaţi ăi adăugaţi
făină dupa caz.
– amestecaţi bine cam 8-10 minute, cu
mâinile înfăinate.
– faceţi o bilă de aluat.
– o împărţiţi în 2
părţi egale
– puneţi pe masa de lucru o hârtie de copt
suficient de mare ca să puteţi întinde
foile pe ea.
– presărati făină pe hârtia de
copt, şi începeţi să
întindeţi prima bilă de aluat.
– întindeţi o foaie de mărimea
tăvii ( pe jumătatea tăvii de aragaz),
şi aşezaţi-o apoi în tava
unsă şi tapetată.
Umplutura:
Merele se curăţă şi se dau pe
răzătoare ( eu am dat cu coajă cu tot),
apoi se pun împreună cu zahărul
într-o cratiţă pe foc moderat. Se
amestecă şi se lasă să iasă
merele zeama apoi, iar se amestecă şi tot
aşa până se evaporă zeama de
mere.
După ce merele şi-au lăsat toată
zeama adăugaţi scorţişoara ( eu am
pus o linguriţă), şi amestecaţi din
nou.
Umplutura de mere se pune în tava peste prima
foaie, se nivelează.
Se întinde şi foaia a doua, tot pe
hârtie de copt, şi după
ce-ntindeţi foaia, luaţi hârtia de copt
cu tot cu foaie şi aşezaţi aşa
peste tava (aşa am făcut şi cu prima
foaie), şi atunci o aranjaţi mai bine.
Băgaţi tava în cuptor la 175 de grade
cam 30-35 minute până capată o
frumoasă nuanţă auriu
gălbejiu.
Plăcinta se taie rece de preferinţă, eu
am tăiat-o după cel puţin 15 minute.
Poftă bună!
Reţeta Placintă cu mere a fost
propusă de Pocahontas pe fprum culinar.ro