Ingrediente:
1kg făină
250g zahăr
8 ouă
50g ulei
1 pachet unt
400 ml lapte
60g drojdie proaspătă
50 ml lichior de rom
nuci
vanilie, esenţă de rom, coajă de lămâie
Mod de preparare:
Drojdia se freacă cu 2 linguri zahăr până se lichefiază. Se adaugă 2 linguri lapte călduţ şi puţină făină. Se face o plămădeală care se acoperă şi se pune la crescut, aproximativ 15 min.
Se separă ouăle. Se freacă gălbenuşurile cu 125g zahar şi 50g rom până se topeşte zahărul şi devine cremos, 125g zahăr se amestecă cu laptele călduţ, vanilia, coajă de lămâie.
Gălbenuşurile, laptele, uleiul, plamădeala de mai sus, făina, o linguriţă de sare se frământă bine, până se desprinde coca de pe mână (aprox 40 min).
Se adaugă untul topit (călduţ nu fierbinte) puţin câte puţin la coca de mai sus, dar nu se mai frământă, doar se împătureşte (se îndoaie, se desprinde de pe margini).
Se lasă la crescut o oră (până îşi dublează volumul)
Umplutura:
Cele 8 albuşuri se bat spumă cu 8 linguri zahăr. Se adaugă nuca şi cacao până iese o cremă potrivit de tare. Se adaugă si esenţă de rom.
Se întinde o foaie, se pune umplutura şi se rulează. Se fac 2 rulouri care se împletesc. Dintr-un kg de făină trebuie să iasă 2 cozonaci deci 4 rulouri cu cremă. Se aşează în tavă şi se lasă 15 min. sa crească. Se unge cu ou bătut.
Cuptorul se încălzeşte cu 15 min înainte. Se coc aprox. 40 min. La început la foc mic, apoi mai mare. Primele 20 de min nu se deschide uşa la cuptor.
Mod de servire:
Poftă bună!
Reţeta Cozonac moldovenesc a fost propusă de Eliza pe forum culinar.ro
Alte reţete de cozonac găsiţi aici:
Cozonac impletit,
Cozonaci Babani,
Cozonac Mariana