Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Sau cel târziu în aprilie 2024, potrivit estimărilor făcute de către cei care se ocupă de punerea pe roate a proiectului!

Scenariul înfloritor promis în locul griului ruinat al Mociurului, încadrat ca zonă marginalizată, nu este departe de a fi realizabil. Și dacă până acum vorbeam doar de o etapă a pregătirilor, a hârtiilor, a lucrurilor care nu scot nimic din pământ, așa cum spunea Tatian Diaconu, managerul Nhood, în scurt timp situația se va schimba. Asta pentru că s-a lucrat intens la Planul Urbanistic Zonal, acesta a fost finalizat și a primit deja girul aleșilor locali.

Și discuțiile purtate cu primarul Reșiței, Ioan Popa, au avansat un termen destul de apropiat legat de punerea pietrei de temelie a mall-ului din Mociur, pe o suprafață de 35.000 de metri pătrați. Mai sunt de pus la punct detaliile legate de drumul de acces și de obținerea finanțării pentru acesta.

„Noi așteptăm, avem demarată toată partea asta de documentație tehnică, asta înseamnă proiectarea și autorizarea. Dar în aceeași măsură noi așteptăm finanțarea drumului de acces. Avem deja PUZ-ul, e deja trecut prin consiliul local. Lucrurile sunt destul de avansate. În principiu, suntem în grafic, nu avem decalări foarte mari. Probabil că, dacă deschiderea galeriilor comerciale nu rămâne pe termenul cu decembrie 2023, adică anul viitor, probabil că o să-l decalăm cumva în primăvara lui 2024, cel târziu în aprilie“, după cum desprindem din cuvintele lui Sorin Dumitru, managerul de proiect.

Potrivit dezvoltatorilor de la Nhood, griul Mociur va fi transformat într-un altfel de oraș mai bun în inima orașului și va cuprinde mall-ul, zona de retail (ambele totalizând 44.000 de metri pătrați), una rezidențială (60.700 de metri pătrați, un fel de hotel de apartamente), inclusiv o piață publică (20.000 mp, ineditul „Tower Plaza“, în centrul căruia va străluci un turn de răcire, simbol al vechii industrii), birouri (4.000 mp), dar și un aquapark (40.000 mp) și un hotel (32.200). La care se va adăuga infrastructură educațională și toate necesare pentru a aduce acolo acel mult visat oraș de 15 minute.

Prima etapă, cea de comercială, care se va ridica prima, va contribui, în bună măsură, la completarea celorlalte părți de peisaj urban în cândva rău famatul cartier Mociur.

JCS-Antoniu Mocanu