Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Așa reiese dintr-o analiză făcută de CITY INDEX cu privire la calitatea aerului, conform căreia municipiul de pe Bârzava se află pe primul loc în topul municipiilor reşedinţă de judeţ cu cel mai curat aer din România!

În urma analizei de performanță urbană a 41 de municipii reședință de județ, lansată de Institutul pentru Orașe Vizionare, s-au constatat care sunt municipiile cu cel mai curat aer din ţară. Calitatea aerului este unul dintre cei 51 de indicatori de peformanță măsurați de CITY INDEX, ca parte a componentei de calitate a locului. Potrivit măsurătorilor, Reşiţa are un scor al calităţii aerului de 97,10, urmează apoi Galaţi cu 84,70 şi Sfântu Gheorghe cu 84,30.

„Astfel, conform Indexului de Calitate a Aerului, Reșița, Galați și Sfântu Gheorghe sunt municipiile reședință de județ cu cel mai curat aer. Radiografia primelor zece orașe mai include Brăila, Târgu Jiu, Focșani, Slobozia, Satu Mare, Tulcea și Zalău. Indexul de Calitate a Aerului a agregat valorile monitorizate de Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului (RNCMA) a Ministerului Mediului, pentru patru parametri: NO2 (Dioxid de Azot), NOx (Oxizi de Azot), PM10 (Particule în suspensie cu diametrul de 10 micrometri sau mai puțin), PM2.5 (Particule în suspensie cu diametrul de 2.5 micrometri sau mai puțin). Principalele criterii pentru selectarea poluanților incluși în index au fost impactul lor semnificativ asupra sănătății umane și disponibilitatea unui număr suficient de date valide pentru cea mai mare parte a orașelor monitorizate. S-au luat în calcul valorile anuale ale celor patru parametri, publicate pe platforma calitateaer.ro pentru stațiile situate în cele 41 orașe reședință de județ, pe perioada 2021-2023. Au fost incluse stațiile cu emisii de fond urban, de trafic și industriale de pe teritoriul municipiilor, cu date anuale valide.“, informează cei de la CITY INDEX.

Trebuie spus că în Reșița a rămas una dintre puținele stații funcționale ale celor de la Mediu.

JCS-Nicoleta Moraru