Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Vor avea camere de supraveghere, corpuri de iluminat LED, într-un sistem care va şti ce becuri sau zone nu funcţionează, dar şi prize pentru încărcarea bicicletelor electrice!

Lucrările la piaţa centrală a Reşiţei sunt în toi, au fost strânse dalele vechi, pregătite cele noi, cu mult mai groase, s-au făcut şi spărturi necesare unui sistem eficient de colectare a apelor pluviale, implementarea proiectului fiind într-un stadiu destul de avansat. În peisaj, în dreptul palatului administrativ, înspre Hotelul Semenic, a apărut un stâlp nou, despre care am putut afla că este una dintre propunerile pentru Centrul Civic. Nu stâlpul în sine, ca formă, design, ci elementele de pe el, pornind de la corpurile de iluminat LED, până la toate celelalte facilităţi care ar putea fi integrate.

Şi dacă, până nu demult, reşiţenii aveau interzis cu bicicletele prin Centru, atât skateparkul, cât şi stâlpii vor face acest mijloc de transport ecologic mult mai prezent în viaţa urbei. Ioan Popa, primarul Reşiţei, explică: „Lucrările de aici sunt în grafic, e un stâlp pe care pe care l-am primit de la o companie care doreşte să vândă stâlpi electrici. Mai aşteptăm încă vreo două, trei firme care vin să le monteze. Vrem să vedem luminozitatea. Nu este un stâlp care va fi în oraş, numai elementele de pe el ne-au interesat. E vorba de LED, de luminozitate, de lumeni, e vorba de camere de filmat, e una de supraveghere pe el. Mai sunt nişte senzori în care poţi să pui o priză de încărcare electrică pentru biciclete, de exemplu. Şi să vezi dacă e roşu, înseamnă că e cineva la încărcat, dacă e verde, înseamnă că e liberă priza. Mai avem telemetrie, cum se numeşte, este un sistem de control astfel încât dacă îţi pică un bec, să nu mai trebuiască să sune Ionescu sau Popescu la primărie, să ne spună că nu mai e lumină pe strada cutare. Acest sistem avertizează imediat, într-un server, că ţi-a căzut o reţea electrică sau un bec şi aşa mai departe. Deci noi acum testăm câteva soluţii pe care să le punem în practică în acest proiect“.

JCS-Antoniu Mocanu