Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Prima ediţie a programului „Rabla Local“, prin care cetăţenii îşi vor putea casa maşinile mai vechi de 15 ani în schimbul unui voucher de 3.000 de lei, va începe la jumătatea lunii octombrie!

Programul va fi lansat în premieră în contextul în care România are obligaţia, prin PNRR, să caseze până în anul 2026 un număr de 250.000 de autovehicule mai vechi de 15 ani. Este un program adresat cetăţenilor care doresc să caseze maşini, dar nu neapărat să-şi achiziţioneze una nouă. „Acest program îl lansăm pentru prima dată anul acesta, cu un buget de 50 de milioane de lei. Vom avea o primă de casare de 3.000 de lei pentru cetăţenii care doresc să-şi caseze maşinile, iar 80% din buget va fi suportat de către Minister, prin Fondul pentru Mediu şi 20% de către autoritatea publică locală”, a spus joi, Mihai Drăgan, directorul de comunicare din cadrul Ministerului Mediului. Programul se va desfăşura prin autorităţile publice locale, aşa că cetăţenii doritori trebuie să meargă la primărie şi să depună acolo dosarele pentru înscrierea în program. Autorităţile centrale speră să caseze anul acesta undeva în jur de peste 20.000 de autovehicule vechi.

Primăria Reşiţa va prelua cererile şi dosarele celor care vor să îşi caseze maşinile, însă resursele financiare se vor găsi după ce se analizează impactul şi în funcţie de disponibilităţi. „Vom identifica resursă financiară astfel încât să coparticipăm și noi la acest proiect. Noi încercăm să ne bugetăm sume pentru o estimare de 1.000 de bucăți. Se adună o sumă considerabilă, dar încercăm să identificăm în buget surse financiare. O să încercăm să facem o evaluare”, a precizat, vizavi de acest program, primarul Reşiţei, Ioan Popa.

Şi la Caransebeş vor fi bani pentru „Rabla Local“, însă, la fel, nu se ştie ce sume se vor aloca. „Nu am primit încă regulile de aplicare a acestui program, când apar o să fie o dezbatere în consiliul local. Noi o să propunem un număr de unități care le-am putea finanța anul acesta, pentru că în prima fază acest program cade doar pe bugetul local, apoi jumătate-jumătate când ne vom recupera banii de la fondul de mediu. Noi anul acesta nu aveam prevăzut în buget așa ceva. Nu sunt clarificate încă toate aspectele și nu am putut să facem o hotărâre de consiliu, când e totul clar, sigur că vom avea și noi Rabla local“, a precizat primarul Felix Borcean.

Dacă cele două municipii din judeţ încă nu au bugetat bani pentru rable, ce să mai zicem de primăriile unor comune care, uneori, nu au bani nici de funcţionare?

JCS-Nina Curiţa