REȘIȚA – Cerințele de mediu ne-au reașezat lista de priorități. Dar dincolo de verdele de la fereastră și de parcurile cât mai apropiate, există și voci care spun că Reșița ar avea nevoie de serviciu de ambulanță și de pompieri mai aproape de zona centrală a urbei!
Ani buni, după căderea coloșilor industriali, soarta Reșiței părea cumva pecetluită, fără orizont, confruntându-se cu ironicul titlu de „comună cu blocuri și tramvaie“. Situația s-a schimbat cu mult de atunci, și nu doar pentru că am rămas fără tramvaie, pentru că ele urmează să fie repuse pe linie printr-un proiect aproape de vis. La fel cum e și cel cu funicularul.
Evident, lucrările mult așteptate vor răvăși municipiul mai mult decât a făcut-o ISPA, multe locuri de parcare vor fi reconfigurate și vor apărea mai multe spații verzi. E cert că fața orașului se schimbă în bine. Începând de la Centrul Civic reabilitat, Podul Cultural, străzile din Luncă și Govândari, sau infrastructura educațională nouă și reabilitată. Viziunile urbanistice continuă pe linia acelui verde pe care mulți europeni îl caută, dar pe care nu-l prea regăsesc. Noi, aici, la poale de munte, suntem binecuvântați, pentru că oriunde ridici privirea vezi măcar un petic de pădure.
„Dacă Europa ar putea construi mai multe parcuri, ar putea salva mii de vieți“, sună numele unui mic reportaj video distribuit de Ioan Popa, primarul Reșiței, pe o rețea de socializare. Edilul notează că „Noile tendințe în urbanismul european instituie regula 3-30-300: Să vezi măcar 3 copaci de la fereastra locuinței tale; să ai măcar 30% spații verzi în vecinătatea locuinței; să ai maxim 300 de metri până la un parc“. Viziunea e una corectă, dacă ne gândim în special la canicula verii, care este mult stâmpărată pe străduțele cu copaci și spații verzi din belșug, spre deosebire de restul peisajului urban, unde te topești în soare, fără o umbră, între betoane și asfalt.
În general, părerea reșițenilor este una pozitivă, în sensul că plantările sunt benefice și trebuie să ne pese și de mediu, nu doar de numărat banii. Nu putem însă să nu ne trezim din acest vis verde, în urma mesajului postat de Sorin Butilcă (de la CJAS) despre ce ar fi necesar: „Să ai serviciul de ambulanță și pompierii în mijlocul orașului. La noi, până vine ambulanța de pe Calea Timișoarei și pompierii de la Marginea…“.
JCS-Antoniu Mocanu
FOTO: Banatul Montan