REŞIŢA – Zilele acestea, în cadrul mai multor sesiuni de lucru, principalii factori din oraş au fost invitaţi să dezbată, împreună cu experţi din Cluj, datele analizei preliminare legate de strategia de dezvoltare a Reşiţei!
Analiza preliminară a fost realizată de către experți din cadrul Universității Babeş-Bolyai Cluj-Napoca. Este vorba despre unul dintre proiectele derulate de Primăria Reşiţa împreună cu Universitatea din Cluj, despre care ne-a vorbit primarul Ioan Popa: „Cu Babeş-Bolyai avem mai multe proiecte. Unul este legat de strategia de dezvoltare a Reşiţei. Deci strategia de dezvoltare a Reşiţei pe 2020-2030 o facem pe un proiect pe fonduri europene, de un milion de euro, pe care l-am câştigat împreună cu ei. Adică, din fericire, nu plătim bani aici, îi luăm tot de la Bruxelles. Şi cu profesorul Gräf, l-am abordat din dorinţa de a-l ruga să ne ajute conceptual să realizăm un muzeu al istoriei industriale. Dânsul şi-a manifestat disponibilitatea, fiind în pensie, şi din cauza asta avem acum câteva întâlniri să vedem cât de mare ar trebui să fie, unde să-l poziţionăm, să ne dea nişte exemple de bune practici din Germania. Şi încercăm să facem acest muzeu al istoriei industriale unde să integrăm câteva lucruri realizate la Reşiţa în ultimii 200 de ani“.
Strategia locală are, pentru 2025, viziunea „Reşiţa, oraşul pentru oameni“ şi vede în sarcina administraţiei locale misiunea de a creşte calitatea vieţii cetăţenilor. Şi prevede un număr de şapte priorităţi: 1. Pol de dezvoltare şi revitalizare urbană, 2. Mobilitate urbană sustenabilă, 3. Economie şi turism sustenabil, 4. Oraş verde, eficient energetic şi cu emisii reduse de carbon, 5. Creşterea calităţii vieţii cetăţenilor şi responsabilitate socială, 6. Dezvoltare educaţională şi culturală, 7. Management integrat eficient şi democratic.
JCS-A.M.