Caraş-Severin, Romania

Este vorba, în primul rând, despre iniţiativa intitulată „Împreună pentru viitor“, ce se va derula în parteneriat cu Primăria Kikinda, şi care vizează dezvoltarea turismului în cele două oraşe prin valorificarea potenţialului turistic al fiecărei comunităţi în parte. Pentru Reşiţa, proiectul presupune achiziţionarea şi montarea de puncte de informare în apropierea monumentelor de patrimoniu, precum şi înfiinţarea unui Centru de informare turistică.

O altă iniţiativă, în cadrul căreia partenerul Reşiţei va fi tot Primăria Kikinda, vizează dezvoltarea şi îmbunătăţirea sistemelor existente de management al situaţiilor de urgenţă, precum şi investiţii la scară redusă în infrastructură, în ceea ce priveşte pregătirea pentru situaţii de urgenţă. În cadrul acestui proiect, Primăria Reşiţa urmăreşte să achiziţioneze trei autospeciale (un utilaj cu braţ telescopic cu nacelă, o autoscară şi o autospecială cu motopompă cu debit mare), cinci bărci pneumatice, cinci corturi de tip militar, un buldoexcavator şi o cisternă de apă, dar şi să înlocuiască sistemul de alarmare-avertizare existent.

Împreună cu Primăria Veliko-Gradişte, municipalitatea reşiţeană va depune un proiect ce vizează reabilitarea, protecţia şi conservarea atracţiilor turistice, parte a patrimoniului cultural, în vederea includerii acestora în circuitele turistice – precum Biserica tip sală „Ogăşele“ din Reşiţa –, respectiv a obiectivelor de patrimoniu.

De asemenea, Reşiţa va depune, în parteneriat cu primăriile Veliko-Gradişte şi Pojarevac, un proiect ce urmăreşte promovarea realizării de produse ale culturii regionale comune, a evenimentelor artistice – festivaluri folclorice, spectacole, expoziţii, ateliere de lucru pe teme artistice – şi a schimburilor de meşteşuguri tradiţionale.

Antoniu Mocanu