Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Reședința județului a găzduit o reuniune de lucru pentru a analiza oportunitățile de colaborare în cadrul rețelei globale UNESCO a orașelor care învață. Capitala Banatului Montan face parte, încă din 1 septembrie 2022, din UNESCO Global Network of Learning Cities, o rețea internațională orientată spre politici publice, menită să ofere inspirație, know-how și bune practici. Rețeaua cuprinde, în total, peste 350 de orașe din 79 de țări din întreaga lume!

La întrunirea organizată pe malurile Bârzavei au participat echipe din cele trei orașe din țară care fac parte din rețea, Reșiței alăturându-i-se, în 2023, Galați și Cugir. „Evenimentul și-a propus să analizeze oportunitățile de colaborare pentru un impact cât mai bun, dar și să promoveze principiile de dezvoltare sustenabilă și valorile UNESCO, la care cele trei localități au aderat. Unul dintre speakerii invitați a fost Sorin Maxim, directorul general al ADR Vest. Alături de el, au mai fost prezenți, la panelul dedicat Reșiței, Marius Bostan, fondatorul RePatriot (comunitate ce își propune să faciliteze accesul românilor din străinătate la oportunitățile din țară), și Ioan Popa, primarul Reșiței. Evenimentul s-a bucurat de prezența lui Madlen Șerban – secretar general al Comisiei Naționale a României pentru UNESCO și a lui Valentin Savu – director general Oficiul de Film și Investiții Culturale, iar Isabell Kemp, directorul UNESCO Institute for Lifelong Learning a avut o intervenție video.“, după cum aflăm de la ADR Vest.

Colaborare şi inovaţie

Rețeaua promovează educația incluzivă de la ciclul primar până la cel superior, facilitează formarea pentru și la locul de muncă, extinde utilizarea tehnologiilor moderne de învățare și promovează o cultură a instruire pe tot parcursul vieții, totul, pentru o dezvoltare economică durabilă. Potrivit lui Ioan Popa, primarul municipiului Reșița, tema evenimentului a fost colaborarea și inovația în orașele din țară, care fac parte din rețea. Iar întâlnirea a constituit un bun „prilej pentru a discuta cu specialiști de primă mână din România și din străinătate despre oportunitățile zilelor noastre, dar și despre exemplele de bune practici pe care orașe precum Reșița pot să le reproducă pentru a deveni orașe cât mai atractive pentru locuitorii lor, orașe unde se trăiește frumos. Am avut plăcerea să schimb idei interesante cu echipele din Galați și Cugir, celelalte 2 orașe care au intrat recent în rețeaua «Learning cities». Am luat și notițe de la specialiști din domeniul educației, culturii, fondurilor europene și dezvoltării sustenabile, pentru că da, Reșița este un oraș care învață și noi suntem obligați să facem la fel.“

JCS-A.M.

Adaugă comentariu