Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – În plin sezon estival, multe oraşe, în special din zone turistice, se mândresc cu veniturile pe care le fac din activităţi specifice. Şi dacă exista o modă a teraselor prin diferite capitale ale lumii, iată că nici municipiul de pe malurile Bârzavei n-a fost ocolit de acest trend.

În fond, dacă te afli într-o scurtă promenadă, te poţi „ascunde“ puţin de căldura toridă la umbra acestor refugii, în spatele unor mici beneficii dulci, răcoroase sau aromate. Până la urmă, nimic nu se compară cu savoarea unei cafele, prăjituri sau a vreunei licori reci servită lângă forfota străzii.

La Reşiţa, Serviciul Public pentru Administrarea Domeniului Public şi Privat al municipiului are în derulare un număr de 30 de contracte cu diferite societăţi comerciale pentru amenajarea de terase pe raza urbei. Dintre acestea, 13 terase sunt sezoniere, iar 17 sunt definitive. „Taxele pentru folosirea locurilor din domeniul public şi privat au fost stabilite prin HCL nr. 343/2013, Anexa nr. 5, şi diferă în funcţie de tipul terasei şi de zona unde este amenajată aceasta. Astfel, pentru terasele şi grădinile de vară sezoniere se aplică taxe între 0,30 lei/mp/zi (pentru zona I) şi 0,20 lei/mp/zi (zona IV) iar pentru terasele şi grădinile de vară definitive taxa porneşte de la valoarea de 0,26 lei/mp/zi (zona I) până la 0,21 lei/mp/zi (zona IV)“, se arată într-un comunicat remis redacţiei. Deocamdată, însă, nu ne-a putut fi prezentată o situaţie vizând nivelul încasărilor din astfel de activităţi.

Antoniu Mocanu