Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Şeful administrativului reşiţean a precizat că nu doreşte ca oraşul să fie dependent de coloşi cu multe posturi, preferând firmele cu salarii peste medie.

Reşiţa is open for business“ este un nou proiect al municipalităţii reşiţene, lansat după o muncă de aproape un an şi jumătate. Iniţiativa se concretizează într-un site, „investinresita.ro“, două broşuri personalizate pentru investitori şi dezvoltatori şi un clip (o variantă în limba română, cealaltă în engleză) menit să-i atragă pe aceştia să pună pe roate o afacere pe malurile Bârzavei.

„Lansăm «investinresita.ro», e vorba de mai mult decât un site sau platformă de comunicare, a spus Ioan Popa, primarul Reşiţei, în cadrul unei conferinţe de presă. Este vorba de o muncă pe care am făcut-o împreună cu MKBT, cu o agenţie de tineri dinamici din Bucureşti, un proiect la care lucrăm din noiembrie 2016. Iată că este aproape un an şi jumătate de când adunăm date. În spatele acestei platforme se află, de fapt, o mulţime de date tehnice, le-am cuprins în prezentarea noastră de situri industriale, de terenuri, de zone abandonate, care însumează peste 350 de hectare. Şi pentru ca reşiţenii să-şi facă o idee despre asta, este aproximativ egală cu suprafaţa Govândariului. Deci toate aceste suprafeţe identificate împreună cu colegii noştri de la Bucureşti însumează o suprafaţă identică cu Govândariul de astăzi, pe care vrem s-o prezentăm investitorilor în viitor, mizăm aici foarte mult pe aportul, pe sprijinul mass media locală şi regională din Reşiţa şi din Caraş-Severin“.

Dincolo de cele două pliante, edilul a ţinut să vorbească şi despre clipul de prezentare: „În afară de aceste materiale am pregătit un teaser, un spot publicitar de trei minute, cu detalii despre industria reşiţeană de astăzi, despre şcoala reşiţeană de astăzi, despre şcoala duală, despre Universitatea din Reşiţa. Toate aceste lucruri sper să vină în avantajul nostru, în ideea de a atrage investitori străini sau chiar regionali sau din ţara noastră“.

Ce investitori şi-ar dori să atragă primarul Reşiţei? „Eu, dacă mă întrebaţi, îmi doresc să avem investitori în clasa 150-300-500 de locuri de muncă, nu mai mari, preciza Nelu Popa. De ce? Pentru că îţi asigură o flexibilitate şi nu-ţi creează un grad de dependenţă major. Şi ştim foarte bine cât am avut de suferit ca oraş din cauza acestor doi coloşi care, în momentul în care s-au prăbuşit, au creat un dezastru din punct de vedere social în oraş. În afară de volumul lor, de numărul de angajaţi, pe care eu mediu îl estimez undeva la 300, cred că asta este o variantă optimală, aş dori să atragem investiţii care au un grad de manoperă ridicat. Şi când spun manoperă nu mă refer la cusut sau la sudat, ci la partea care să însemne mai mult de execuţie umană, nu de maşinării, de automatizare. De exemplu, oameni care să lucreze pe maşini cu comandă numerică. Pentru că aceste poziţii sunt bine plătite, sunt peste media naţională. Cu alte cuvinte, aş evita automotivele simple şi aş merge pe lucruri care să genereze un venit mai mare pe cap de angajat“.