REŞIŢA – Asta a spus istoricul Rudolf Gräf cu prilejul înmânării titlului de „Cetăţean de onoare al municipiului Reşiţa“!
Încrezător în destinul oraşului în care a copilărit, prof. univ. dr. Rudolf Gräf consideră că prin venirea universităţii clujene la Reşiţa, oamenii pot crea un pol de cercetare și retehnologizare, astfel încât fostul oraş siderurgic, chiar dacă nu va mai fi niciodată ceea ce a fost, să intre în a cincea revoluție industrială. Declaraţia a fost făcută în contextul înmânării titlului de „Cetăţean de onoare al municipiului Reşiţa“, eveniment desfăşurat la Muzeul Banatului Montan, în cadrul manifestărilor sub genericul „Reşiţa – 250“.
Istoricul, autor a numeroase volume ce fac trimitere la Reşiţa şi la trecutul industrial al oraşului, a fost prorectorul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, pentru meritul fuziunii universităţii reşiţene cu cea clujeană şi nu numai, Consiliul Local al Municipiului Reşiţa votând în unanimitate acordarea acestui titlu. La ceremonie, primarul Ioan Popa a precizat: „A venit un al doilea moment în care un reşiţean, prin activitatea pe care a avut-o de-a lungul timpului, zeci de ani, şi-a adus aportul la istoria industrială a Reşiţei sau la detalierea istoriei industriale a Reşiţei, a Banatului de Munte şi nu numai. (…) Da, sunt convins că domnul profesor Gräf merită acest titlu de «Cetățean de onoare»
al Reșiței. (…) În consecință, am propus Consiliului Local Reșița acordarea acestui titlu, hotărâre care a fost luată în 29 iunie 2021 și vine şi într-un moment extraordinar pentru Reșița, înmânarea acestui titlu cu o zi înainte de împlinirea a 250 de ani de foc nestins la Reşiţa“.
După ce scriitorul Erwin Iosef Ţigla, preşedintele Forumului German, a rostit „Laudatio“, noul „cetăţean de onoare“ a mulţumit pentru onoarea de a intra în galeria celor distinşi cu acest titlu: „O consider una din cele mai mari care mi se puteau întâmpla acum, la sfârşitul unei vieți relativ active, cu mai multe sau mai puține realizări, dar este o mare bucurie. (…) Am citit că în argumentarea Consiliului Local un argument a fost aducerea Universității Babeș-Bolyai din Cluj la Reșița. Da, cred că este un argument foarte puternic şi cred că este cel mai puternic din toate argumentele care se puteau aduce, pentru că este echivalent cu aducerea Harvard-ului la Cluj. Este, aproape, acelaşi lucru. Cred că este cea mai mare investiție, cel puţin intelectuală în orașul acesta în ultimii 2, 3 ani sau de când s-a început această procedură de integrare a Universității «Eftimie Murgu» în Universitatea «Babeș-Bolyai». Cred că orașul acesta, care a fost un oraș cu o elită tehnică extraordinară, cred că pierderea mai mare nu a fost atât de mult, să spunem, banii, şi utilajele și instalațiile. E o pierdere foarte mare, dar pierderea cea mai mare a fost în pierderea elitei tehnice, a corpului de ingineri și tehnicieni și a corpului de muncitori calificați care au ținut aceste uzine, și în condiţii de economie planificată, la un standard destul de ridicat și destul de bun. În aceste condiţii, în continuare cred că Reşiţa are o șansă! Cu siguranță că nu va mai fi niciodată o mare industrie siderurgică, să continue să producă oţel cu un cuptor modern ş.a.m.d., dar cred că venirea UBB-ului de la Cluj, am văzut la ultima întâlnire că oamenii de aici, împreună, pot crea un pol de cercetare și retehnologizare, în aşa fel încât Reșița să intre în cea de-a V-a revoluție industrială și să țină pasul cu această revoluţie“.
JCS-Alexandra Gorghiu