REȘIȚA – Memoria, spiritul și identitatea Reșiței vor fi evocate în această săptămână printr-o serie de evenimente culturale și expoziționale!
Dacă data exactă a fondării așezării numite Reșița rămâne una incertă, unanim acceptat este că 3 iulie 1771, data punerii în funcțiune a furnalelor Josephus și Franziskus, reprezintă data nașterii Reșiței industriale. Evident, ca orice naștere, momentul a fost precedat de o concepție și o gestație, a urmat creșterea și maturizarea pe parcursul căreia în jurul câtorva ateliere a crescut orașul care, în perioada sa de maximă înflorire, a ajuns să reprezinte coloana vertebrală a unui vast domeniu geografic, industrial, socio-uman și financiar, de importanță regională și națională, indiferent de temporara sau definitiva lui apartenență statală. Deși „despre ce-am fost, ce-am ajuns și ce se va alege de noi“ dezbatem aproape zilnic, s-o facem din nou la ceas aniversar poate avea nu atât farmec aparte cât, poate, și utilitate.
Care ar fi aceasta am putea descoperi participând la seria de evenimente culturale și expoziționale din această săptămână, la care invită Biblioteca Germană ”Alexander Tietz”, Muzeul Banatului Montan și Salonul de Artă și Industrie Reșița. Aceasta va fi deschisă azi, 2 iulie, la ora 18:30, la Bibliotecă, cu vernisajul expoziției de fotografie ”Reșița, mon amour”. „Vă aștept la o expoziție interactivă în care prezint seria de fotografii din proiectul «Explorare Urbană»: fără hartă – doar fotografii și o listă de străzi sau clădiri. Provocarea e să ghiciți unde au fost făcute, să discutăm, să ne amintim, să descoperim împreună. E o invitație la dialog: între voi și mine, și mai ales cu orașul. Vreau să arăt de ce îmi place Reșița și de ce nu mă satur să tot explorez pe aici. Ne vedem?“, e provocarea-invitație lansată de autoarea fotografiilor, Ioana Ciolea.
Tot la Biblioteca Germană, însă joi, 3 iulie, de la ora 17:00, va avea loc o dezbatere cu tema ”254 de ani de la aprinderea furnalelor Josephus și Franziskus”, urmată de vizionarea expoziției foto ”Reșița pierdută” din colecția Ioan Mato (cu sprijinul fiului acestuia, Jancsi Mato).
Vineri, 4 iulie, într-o zi dedicată artei, memoriei și experimentului, va avea loc, la ora 16:00, la Biblioteca Germană, un eveniment In memoriam Werner Hirschvogel, ca preambul al Memorialului omonim, etapa a IV-a a Campionatului Național de Viteză în Coastă, care va avea loc în 5-6 iulie, în Valea Domanului. În continuare, cu începere de la ora 17:00, Salonul de Industrie și Artă va găzdui trei vernisaje: al expoziției dedicate patrimoniului industrial al Reșiței, realizată cu sprijinul Muzeului Banatului Montan, al expoziției multimedia FABRIKAGE și al celei de fotografie reșițeană. Seria manifestărilor se va încheia, după ora 19:00, cu un atelier de turnare în aluminiu, un gest simbolic de reconstituire de fușăraie, coordonat de echipa MIC – Mociur Industrial Collection.
JCS-Walter Fleck