Petru Pop este primarul comunei Obreja de 11 ani. 2010 a fost cel mai negru an pentru edilul şef. Mai mult, Petru Pop nu vede luminiţa de la capătul tunelului nici în acest an. Motivele scepticismului său sunt date de cele întâmplate anul trecut, când, aproape nimic din ceea ce îşi propusese împreună cu consilierii locali nu s-a materializat.
„Mi-am dorit să accesez fondurile europene prin Măsura 322 pentru a putea introduce în comună sistemul de canalizare, şi pentru a avea bani pentru reabilitarea căminului cultural şi a străzilor. Numai că, acest lucru nu a fost posibil, proiectul fiind declarat neeligibil. Spre surprinderea mea, au intrat la finanţare alte localităţi din ţară care aveau un punctaj mai mic decât al nostru. Am înţeles astfel că fondurile europene se acordă, în cea mai mare parte, pe criterii de natură politică“, ne-a mărturisit Pop.
Lipsa banilor i-a determinat pe edilul şef şi pe consilierii locali să ia măsura întreruperii iluminatului stradal pe timp de noapte, revenind la vremurile de acum 50 de ani. Cu banii astfel economisiţi, Pop a asigurat căldura în unităţile de învăţământ de pe raza comunei. Deşi fondurile ar trebui să vină de la Consiliul Judeţean Caraş-Severin, primarul nu aruncă vina pe preşedintele Sorin Frunzăverde, ci pe Guvernul Boc şi pe Traian Băsescu. Acestuia din urmă îi aminteşte faptul că, nu puţini au fost localnicii care l-au votat preşedinte.
„Dacă aş avea bani aş face multe pentru oamenii mei, că nu degeaba am ales să candidez pentru primărie în 2000. Problema e cu totul alta. De la Bucureşti banii nu vin în judeţ atâta cât ar trebui, iar preşedintele Frunzăverde îi repartizează oamenilor lui, lucru care mi se pare normal. Preşedintele Băsescu ar trebui însă să ţină cont de faptul că oamenii din comună i-au dat multe voturi, iar ei nu au nici o vină că primarul lor are o altă culoare politică“, a mai precizat Petru Pop.
Roxana Nafiru